Велико Търново е абсолютният рекордьор на България по заетост сред

...
Велико Търново е абсолютният рекордьор на България по заетост сред
Коментари Харесай

Велико Търново с рекордна заетост сред активното население. София изправена пред стагнация на пазара на труда

Велико Търново е абсолютният рекордьор на България по претовареност измежду дейното население с цели 80% от тази група. София пък е с невиждано ниска безработица - под 2%. Това сочи нов разбор на Института за пазарна стопанска система за заетостта и безработицата у нас, който прави обзор на картината на регионалните трудови пазари и пробва да очертае основните провокации пред развиването им в близко бъдеще.

По последни данни към третото тримесечие на 2019 година, заетите у нас са съсредоточени най-много във водещите стопански центрове. София към този момент е надхвърлила 700 хиляди заети, Пловдив е с 324 хиляди, Варна – с 229 хиляди. Обратно, в областите с хронични проблеми на пазара на труда броят на заетите остава под 30 хиляди. Ръстът в заетостта също по този начин е несиметричен, като областите които се развиват най-бързо са най-много тези, в които са съсредоточени вложенията в преработващата индустрия.

На фона на върховете в доста райони, не всички области обаче са постигнали равнищата си от предходния пик на трудовия пазар, тъкмо преди настъпването на икономическата рецесия. Пет области не са съумели да нахвърлят предходното си най-хубаво достижение – Монтана, Ямбол, Смолян, Кюстендил и Видин. При една от тях спадът е изключително сензитивен. Заетостта на популацията на Монтана в дейна възраст понижава с цели 15 пункта по отношение на десетилетие по-рано, и на този стадий няма индикации че тя ще се възвърне в близко бъдеще.

Графиката демонстрира разликата в коефициента на претовареност на възрастовата група 15-64 години сред Q3 2008 и Q3 2019/ Източник: Национален статистически институт, Наблюдение на работната мощ, лични калкулации
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР