Великият руски художник е нарисувал над 20 портрета и ескиза

...
Великият руски художник е нарисувал над 20 портрета и ескиза
Коментари Харесай

Лев Толстой през очите на Иля Репин

Великият съветски художник е нарисувал над 20 портрета и ескиза на известния по целия свят съветски публицист.

Да разгледаме този креативна симбиоза.

 Толстой и Репин в Ясна Поляна

Толстой и Репин в Ясна ПолянаТАСС

Това е дългогодишно другарство и в също време дискусия за всичко. Това е  взаимно омагьосване и въздействие и при все че непримиримо разминаване по въпросите на изкуството, да вземем за пример. 

12 портрета, 25 рисунки, 8 скици на членове на фамилията, 17 илюстрации към творби и 3 гипсови бюста – ето толкоз работи, свързани с Лев Толстой, са преброили откривателите на творчеството на Репин.

 Портрет на Л. Н. Толстой

Портрет на Л. Н. ТолстойДържавна картинна изложба на Приморския край, Владивосток

Репин и Толстой се срещат в Москва през 1880 година. По това време Толстой не е единствено най-известният публицист, само че е и в положение на „ духовни търсения “ и преосмисляне на полезностите и достиженията от по-ранните години на живота си. Толстой самичък отива в ателието на относително младия художник. (Толстой е на 52, а Репин – на 36). 

В спомените си „ От моите общувания с Л. Н. Толстой “ Репин написа: „ Лев Толстой. Нима? Ето какъв бил той! Добре познавах единствено портрета му, изработен от И. Н. Крамски, и си представях до този миг, че Лев Толстой е доста самобитен дворянин, граф, висок на растеж, брюнет и не с такава огромна глава… “

 Етюди на Л. Н. Толстой. 1891

Етюди на Л. Н. Толстой. 1891Частна сбирка

В паметта на Репин се запечатва, че писателят приказва с бездънен, радушен глас, изнася нравствена проповед за това по какъв начин хората са станали равнодушни към ужасите на живота и поемат по пътя на разврата. 

„ На масата към този момент гореше лампа, тъмно и тайнствено предзнаменование трепереше във въздуха. Сякаш бяхме в навечерието на Страшния съд… Беше нещо ново и страшно… “

 Николай Мирликийски избавя от гибел трима почтено наказани

Николай Мирликийски избавя от гибел трима почтено осъдениДържавен съветски музей

След срещата Репин предлага да изпрати писателя до дома му и по-късно те съвсем всеки ден се срещат на разходка и доста беседват. Репин толкоз е впечатлен от всичко, което приказва Толстой, че, както той написа, „ не можех да дремя по-късно, главата ми се замайваше от неговите (на Толстой) безпощадни присъди на отживелите форми на живот “. Проповедта на писателя за анулацията на смъртната присъда въодушевява Репин да нарисува картината „ Николай Мирликийски избавя от гибел трима почтено наказани “. (Според една от версиите в облика на самия Николай – беловлас мъж с брада и кръстове – Репин изобразява точно Толстой)

 Лев Николаевич Толстой на отмора в гората. 1891

Лев Николаевич Толстой на отмора в гората. 1891Третяковска изложба

Тази среща прави необикновено усещане на Репин и той написа на рецензия Владимир Стасов, че се усеща като мъник до Толстой и желае да го слушай безспир. „ Боже мой, каква всеобемна душа има този Толстой! Всичко, което преди малко се е родило, живее, диша, и цялата природа – всичко това се отразява правилно в него, без ни минимален фалш и, един път прочетеното, ти остава пред очите за цялостен живот… „. 

 Репин. Портрет на Лев Николаевич Толстой. 1901.

Репин. Портрет на Лев Николаевич Толстой. 1901.Третяковска изложба

Толстой също така изрича мнението и за картината „ Запорожци ”, която по това време рисува Репин – на писателя тя му се коства лекомислена и художникът се разстройва същински и даже се отхвърля от концепцията си. Само че след известно време Репин не може да я превъзмогне и дорисува картината. Именно тя става една от най-известните му шедьоври. 

 Портрет на писателя Л. Н. Толстой. 1887

Портрет на писателя Л. Н. Толстой. 1887Третяковска изложба

Репин постоянно посещава дома на Лев Толстой в Хамовники. Само че дълго не рисува негов портрет, а единствено се вглежда, построява в себе си облика. Първият портрет е нарисуван едвам през 1887 година, когато отива на посетители на писателя в имението му в Ясна Поляна. 

 Л. Н. Толстой на оран. 1887

Л. Н. Толстой на оран. 1887Третяковска изложба

Репин остава там седмица и основава няколко ескиза – по какъв начин Толстой работи в кабинета, чете, разхожда се, поддържа връзка със селяните и оре в полето. Репин написа, че в парещ августовски ден, в най-големия зной, Толстой шест часа, без отмора, бразди сухата черна земя. „ Имах в ръцете си албумче и без да изгубвам време… ловях с рисунки по какъв начин около мен минава целият кортеж… “ 

 И.Е. Репин. Лев Николаевич Толстой необут. Етюд от едноименния портрет. 1891

И.Е. Репин. Лев Николаевич Толстой необут. Етюд от едноименния портрет. 1891Държавен съветски музей

 Л. Н. Толстой необут. 1901

Л. Н. Толстой необут. 1901Държавен съветски музей

Когато колекционерът Павел Третяков научава, че Репин е отишъл в Ясна Поляна, той доста се отчаян, че не е могъл да изложи пред художника мислите си за портрета – той желал фигурата на писателя да бъде „ оставена на потомството в цялостен растеж и безусловно навън, през лятото “.

 Репин. Лев Николаевич Толстой в кабинета в Ясна Поляна. 1887.

Репин. Лев Николаевич Толстой в кабинета в Ясна Поляна. 1887.Държавен музей на Л. Н. Толстой

 Репин. Лев Николаевич Толстой в розово кресло. 1909.

Репин. Лев Николаевич Толстой в розово кресло. 1909.Държавен музей на Л. Н. Толстой

Толстой, който извънредно не е обичал да театралничи, въпреки всичко философски устоя рисуването на портрета и написа доста топли думи за Репин на своя другар Владимир Чертков: „ Утре към този момент става една седмица откогато при нас живее Репин и рисува моя портрет. Това ми лишава време, само че се веселя и доста го обикнах, той е доста добър и сериозен човек “. И в други писма Толстой разказва какъв брой високо цени и обича Репин. 

 Л.Н. Толстой работи на кръгла маса. 1891

Л.Н. Толстой работи на кръгла маса. 1891Държавен съветски музей

Репин постоянно посещава Ясна Поляна и до момента в който поддържа връзка с Толстой напълно бива повлиян от неговото омагьосване. Влиянието на „ мощната и гениална “ персона на Толстой е незаличимо, всички негови думи художникът възприема като истина. 

  Л.Н. Толстой със брачната половинка му С.А. Толстая

 Л.Н. Толстой със брачната половинка му С.А. ТолстаяМузей „ Пушкин “

С времето обаче чарът изчезва и надалеч от Толстой Репин не изпитва екстаз от личността му. Тъкмо противоположното, той съжалява стареца с ралото, който си седи самичък със свещта в тъмния си кабинет. 

 И.Е. Репин. Лев Толстой в стаята под сводовете. 1891

И.Е. Репин. Лев Толстой в стаята под сводовете. 1891Държавен съветски музей

Отношението на художника към Толстой внезапно се трансформира, той схваща, че не писателят би трябвало да слиза до нивото на селяните, а противоположното – да ги издига до своето. Още един препъникамък стават въпросите, свързани с изкуството. Репин изрично не е склонен с доста от изявленията на Толстой.

 Лев Николаевич Толстой чете — Иля Репин

Лев Николаевич Толстой чете — Иля РепинТретяковска изложба

В една публикация писателят назовава Рафаело, Вагнер и Шекспир бездарници и по този начин визира мощно Репин: „ Та това е все едно да се откри някоя луда глава, която да ми каже, че Лев Толстой е некадърен и подправен. Защо би трябвало да се спори с подобен човек?! “, написа Репин. 

 Иля Репин. Портрет на Лев Николаевич Толстой. 1912

Иля Репин. Портрет на Лев Николаевич Толстой. 1912Музей на Иля Репин

И въпреки всичко до края на живота на Толстой тези две персони ще продължат да бъдат другари и да спорят за всичко, а Репин – да работи над портретите на Толстой и след гибелта на писателя през 1910 година. Смята се, че точно този художник е основал образния облик на Толстой, който в този момент участва в съзнанието на актуалния човек. 

 Иля Репин. Портрет на Лев Толстой, 1916

Иля Репин. Портрет на Лев Толстой, 1916Частна сбирка

създател: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР