Великденски концерт на лауреатите от Международния младежки фестивал Славянски звън

...
Великденски концерт на лауреатите от Международния младежки фестивал Славянски звън
Коментари Харесай

Лауреати от ММФ Славянски звън поднасят Великденски концерт за варненци в събота

Великденски концерт на лауреатите от Международния юношески фестивал " Славянски звън " ще се организира на 8 април от 19 часа в Градската художествена изложба " Борис Георгиев ". 

Публиката ще види най-хубавите от най-хубавите в конкурсната стратегия от другите модули. Входът е свободен. 



В четвъртото издание на Фестивала  представят гениите си над 350 деца и младежи от България, Италия, Испания, Германия, Русия, Украйна, Беларус, Китай и други

Фестивалът стартира на 23 март 2023 година от 15 часа в Двора на Кирилицата в град

Плиска с галерия на лауреатите, отличени в модул " Изобразително изкуство ", творбите са класирани от жури в интернационален състав.

Фестивалът/Конкурсът  е ориентиран към млади реализатори с ясно изразен креативен почерк и съответна визия за развиване в бъдеще. Участниците са разграничени в три възрастови групи. Творци и реализатори ще се показват в  различните жанрове и модули, ще потвърждават качествата си и ще се борят за призовите места в състезанието.

ММФ " Славянски звън " се организира във Варна в четири паралелни театрални пространства заради многообразието на другите типове изкуства и огромният брой претенденти.

Всички събития в дните на фестивала са с вход " свободен " за аудитория.

На сцените се събират жанровете Класическа музика /за инструменталисти и певци/, Поп, джаз, рок /за артисти и създатели на песни/, млади режисьори, актьори и художници. В класическото пеене се изявяват и участници от Китай.

Предстои и заключителен концерт на лауреатите и отличените от професионалното жури, който ще е неповторим самичък по себе си, като интернационално културно събитие за град Плиска. Отличените реализатори ще бъдат наградени с парични, предметни награди и статуетки, направени особено за състезанието.    

Датата и мястото на Гала - концерта на лауреатите са подбрани не инцидентно – 24 май е празникът на Българската култура и просвета „ Ден на славянската книжовност ” и на Светите братя Кирил и Методий, основателите на нашия гласовит език, който е в корените на всички славянски езици.

Журито е с интернационален състав. За членове са поканени изявени създатели и преподаватели с повсеместен принос към културата и изкуството в своите страни – композиторът Юри Стойков, надареният художник Рубен Санчес, тенорът Марчо Апостолов, доцент доктор Елена Каралийска-Тръпкова, очарователна цигуларка Мария Санчес, основният живописен началник на ПФА „ Добруджа ” Стоян Господинов, проф. Стела Благоева Митева - Динкова, харизматичната Зоя Желева, емблематичната българска поп певица Силвия Кацарова, цигуларката Евгения Паскова, ръководителят на Документален кино център Баня Лука -режисьора и публицист Миле Савич.

По мотив празника 24 май е планувано участниците в състезанието и формалните посетители на Фестивала да се включат в годишното Празничното честване в Двора на Кирилицата гр. Плиска.

Фестивалът има за задача да ускори ролята на творчеството като мотор в процеса на културно обновяване на градовете  Варна и Плиска. 

Реализирането на фестивала е значимо за създаване на културно-социална еднаквост, както и за увеличение на икономическата, обществената и културната интеграция на територията на България, основаване на трайни културни връзки с другите страни по света и усилване на обмена сред всички юношески общности. Целта е още опцията за културен продан в един свят без езикови бариери, обединени от сходни обичаи и полезности.

Изпълнителен шеф на ММФ „ Славянски звън ” е Искра Иванова - магистър „ Театрална постановка ”, ръководител на Сдружение " Славянски звън ", продуцент и държавник.

Художествен шеф на ММФ „ Славянски звън ” е оперната певица София Карова Хитова. Завършила Национална Музикална  Академия „ Проф. Панчо Владигеров ”. С дълготраен стаж в Държавна опера - Варна, притежател на голям брой  награди и оценки.

IV издание на Международен юношески фестивал “Славянски звън ” ще се организира с поддръжката на Национален фонд “Култура “. 

Ето кои са най-важните акценти от фестивалната и конкурсната стратегия: 


















 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР