Великден е празнуван откакто съществува християнството, тъй като има сведения,

...
Великден е празнуван откакто съществува християнството, тъй като има сведения,
Коментари Харесай

Историк: Повечето мощи са плод на фантазия на тогавашния и сегашния човек

Великден е честван откогато съществува християнството, защото има сведения, че е имало някакъв вид празнивуне още преди Вселенския събор през 325 година. На Вселенския събор се пробват да уеднаквят датите, на които се чества Великден. Той постановява, че празникът не може да е преди 21 март. 

Това разяснява пред Нова нюз историкът проф. Христо Матанов.

Вероятно мнозина се питат за какво Великден се чества на разнообразни дати. Защото той е един от дребното празници, който се чества по лунния календар. Трудно може да се каже за какво е останал. Ние честваме всички празници по григорианския календар, само Великден е по юлианския, изясни той.

Христианството в действителност почива на действителни обстоятелства, тъй че възкръсването евентуално има действителни детайли, има и детайли, които са плод на легендата. Копието на римския боец до в този момент не е потвърдено, че  е действителен артефакт, защото то наподобява е по-късно. То е непокътнато и изследвано. Един от стремежите на хитлеристите е бил да бъде открито това копие, защото това би им дало голямо оръжие за битка в идеологически проект с останалия свят. Но д осега не е потвърдено с действителни обстоятелства този епизод от евангелията. Всички изследвнания демонстрират, че това копие е от по-късен интервал. Както демонстрират и проучванията върху мощите. Повечето мощи не са действителни, те са плод на фантазията на тогавашния и настоящия човек, разяснява той.

Имайте поради, че не е наложително всичко в религията да бъде потвърдено до последния подробност. Същото се отнася и за Кръстова гора, за където се има вяра, че там има парченце от кръста на Христос, разяснява той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР