Великден е един от най-светлите пролетни празници. Той отбелязва възкресението

...
Великден е един от най-светлите пролетни празници. Той отбелязва възкресението
Коментари Харесай

Така яйцата ви ще бъдат произведение на изкуството за Великден

Великден е един от най-светлите пролетни празници. Той отбелязва възкресението на разпнатия Иисус и се чества от християните по целия свят.Сред православните празникът се счита за най-голямото събитие на годината, а измежду католиците и протестантите е на второ място по значимост след Коледа.

В деня на светлото възкресение на Христос хората се поздравяват и си разменят дребни дарове под формата на козунак и боядисани яйца. 

Според най-разпространената легенда, яйцето е почервеняло единствено, когато Мария Магдалена го поднесла като подарък на император Тиберий дружно с вестта за възкресението на Христос. Жестокият държател се засмял, заявявайки, че по-скоро черупката ще почервенее, в сравнение с мъртвите ще възкръснат, и незабавно бил компрометиран за думите си. 

И по този начин, връщаме се на най-важния въпрос: по какъв начин да боядисаме яйцата за Великден, с цел да получим в действителност впечатляващ резултат. Ето няколко любопитни хрумвания от нас: 

- В пяна за бръснене

На пръв взор наподобява, че пяната въобще не е предопределена за творчество. В умели ръце обаче тя може да направи истински чудеса, рисувайки странни петна и цветове, преливащи един в различен.

Как се прави? Няколко подобаващи съда - необятни кутии или пластмасови чаши, се пълнят с пяна за бръснене. Във всеки съд се прибавят по няколко капки багра и всичко се разбърква добре с дървена съчка.Тук не се изисква еднаквост, а криви петна. Остава единствено да потопите сварените яйца в пяната, да премахнете непотребното и да оставите остатъка да изсъхне.

- С цветни конци

Когато бяхме дребни, майките ни не спираха да повтарят да не хвърляме цветните си чорапи в пералнята с бяло долни дрехи! Забравете за това, тъй като в този момент подлите багрила, скрити в цветните конци, могат да работят за вас и да боядисате великденските си яйца с нереални шарки!

Как се прави? Ако употребявате дебела прежда, тя се навива безредно върху суровото яйце. Ако нишките са по-тънки, от тях първо се оформя рошаво гнездо и едвам по-късно се увиват към " заготовката ".Закрепете добре с помощта на ластик или увийте с марля, тъй че нишките да не се изплъзват. Между другото, остарял найлонов чорап ще се оправи съвършено с тази задача.

Така опакованите яйца се поставят в тенджера, заливат се със студена вода и се оставят да заврат. След 20 минути водата се излива, а охладените яйца се изваждат от конеца.

- С лак за нокти 

Използването на лак за нокти за декориране на хранителни артикули е тематика, която провокира горещи разногласия, защото не всеки е сигурен, че химикалите не проникват в черупката.

Но защото дозата им при всички случаи ще бъде микроскопична, наподобява, че боядисването на яйцата за Великден с лак за нокти може да се смята за безвредно за здравето. 

Не забравяйте, че ще би трябвало да действате бързо. В противоположен случай лакът ще се втвърди и няма да се разнесе вярно. За да ускорите процеса оптимално, е добре да използвате пипети, макар че в случай че сте задоволително сръчни, можете да се справите и без тях. 

Сварете яйцата и ги охладете, обезмаслете ги с алкохол и ги изсушете. В подобаващ съд налейте вода със стайна температура. Капнете малко лак в центъра на съда, тъй че да се популяризира на тъничък пласт върху водата. Отгоре капнете различен лак с контрастен цвят и също го оставете да се разнесе.

Повторете процедурата няколко пъти, с цел да получите няколко концентрични кръга. На няколко места минете с съчка за зъби по плаващите по водата кръгове (от външната им страна към центъра, рисувайки раирани венчелистчета или нещо друго).

След като получите мечтаната шарка, деликатно потопете яйцето в центъра му. Лакът ще полепне върху черупката, запазвайки основания от вас орнамент. Поставете яйцето върху паница и го оставете да изсъхне изцяло.

- С алено вино

Виното придава на черупката необикновен омагьосващ колорит и преливащ искра и яйцето наподобява доста красиво. Имайте поради, че боядисването по тази технология лишава доста по-дълго време (до 12 часа).

Измийте 5-7 яйца и ги сложете в тенджера. Залейте ги с алено вино (1 литър). Яйцата би трябвало да са покрити напълно. Оставете течността да заври и дръжте на слаб огън за 10-15 минути. След това преместете тенджерата на място, на което няма да ви пречи и ги оставете да престоят в нея една нощ.

Ако по време на варенето виното е изкипяло и към този момент не покрива яйцата, ги преместете в съд с по-малък размер, с цел да останат покрити. След 8-12 часа извадете яйцата и ги подсушете върху кухненска хартия. 

- С ориз

С този артикул също може да се реализира забавен резултат. По-добре е да употребявате дългозърнест ориз, защото набъбва по-бавно. За боядисването се нуждаете от кръгли пластмасови съдове с капак и течни или авансово разтворени бои.

В съда изсипете малко ориз, по-късно прибавете боята. Затворете кутията и разклатете добре, до момента в който оризът не се оцвети. Може да си приготвите няколко цвята по едно и също време.

Сложете яйцето в съда, затворете го и разклатете, до момента в който се оцвети изцяло. След това го извадете и оставете да изсъхне, написа " Блиц ".

Приятно боядисване!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР