Величка Шопова и Зоя Георгиева. Едва ли широката публика помни

...
Величка Шопова и Зоя Георгиева. Едва ли широката публика помни
Коментари Харесай

Между юридическия отдел и пленарната зала: казусът с Ива Митева поражда въпроси

Величка Шопова и Зоя Георгиева. Едва ли необятната аудитория помни имената на две от многото някогашни депутатки от ГЕРБ, определени в първия мандат на партията през 2009 година След като не бяха запомнени с нищо през близо четирите си години в Народното събрание, през 2013 година Шопова и Величкова добиха кратковременна известност с хитростта след края на мандата си да се записват като безработни на трудовата борса.

Двете някогашни национални представителки от ГЕРБ не са единствените. Десетки ексдепутати от всякави партии се записваха в бюрото по труда, където вземаха 60% от оптималния трудов приход. Модата болести и Българска социалистическа партия, и Движение за права и свободи. А малко по-късно замря, поради многото основателни насмешки, които отнасяха партиите им.

Официалното им пояснение беше, че не желаят да губят трудов стаж. Впрочем, това беше и едно от обясненията, които Движение за права и свободи даваше за многогодишното прескачане на Делян Пеевски от законодателната в правосъдната власт, където. А в последните години Пеевски продължи да натрупа " трудов стаж " в Народното събрание, явявайки се спорадично на работното си място.

В подобен проблем в този момент се оказва ексдепутатката от " ИТН " и кандидатка за идващото Народно заседание Ива Митева, която още веднъж стана началник на дирекция " Законодателна активност и право на Европейския съюз " в Народното събрание. Преди броени дни Митева си е взела неплатен отпуск, с цел да влезе в следващата предизборна акция. Ако влезе в Народното събрание, още веднъж ще " напусне " поста в адиминистрацията и ще премине от другата страна - ще раздава задания на референтите по законодателството. Ако " ИТН " остане под бариерата обаче, Митева ще се върне на директорската си позиция, на която ще съветва народните представители за качеството на законодателството им.
Реклама
Всичко това е допустимо поради Закона за държавния чиновник. Съгласно наредбите на параграф 7, ал.1 от него държавен чиновник, който бъде определен за депутат има право след преустановяване на пълномощията си да се върне на заеманата от него служба.

Така от януари 2020 г до момента Ива Митева упражнява пълномощията си на началник на референтите в Народното събрание - в промеждутъците от време, в които не е народен представител. Иронията е, че по това време няма и парламент, което доста улеснява трудовия й делник. Дирекцията, която Митева оглавява, на процедура има работа, когато Народно събрание заседава.

Референтите изследват и проучват законопроектите и наблюдават за вярното въвеждане в тях на европейските изисквания; изготвят мнения за сходство с конституцията и настоящото законодателство, правото на Европейския съюз и други интернационалните актове, по които България е страна.

Те също по този начин вземат участие в съвещания на водещата комисия на даден план и предписват юридически становища; вземат участие в работни групи, основани от непрекъснатите комисии за разискване на законопроектите и подготовката на работния отчет за нормативните актове за второ гласуване; подкрепят правенето и правят инспекция на отчетите за второ гласоподаване в пленарна зала.
Реклама
В последните две години, когато заседава Народното събрание, Митева е народен представител в него. Когато няма - тя се връща на директорския си пост в администрацията.

Митева е една от най-ярките фигури в групата на " ИТН ". Сочена е за техния юридически специалист и беше негласната им номинация за попълване на Конституционния съд, до което по този начин и не се стигна.

След разрива сред съдружните сътрудници в кабинета " Петков " Митева и неуспелият претендент за Българска народна банка депутата Любомир Каримански бяха главните остриетра от партията на Слави Трифонов, които се конфонтираха с някогашните си сътрудници от Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия.

В случай, че Има Такъв Народ не влязат в идващото Народното събрание Митева най-вероятно ще остане шеф на правната дирекция в Народното събрание. И под нейно управление ще се съветват законодателните актове на депутати, с които е имала очевидни политически разногласия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР