Вековна скулптура на две хиндуистки божества беше поставена обратно в

...
Вековна скулптура на две хиндуистки божества беше поставена обратно в
Коментари Харесай

Открадната от Непал статуя се върна в храма си след десетилетия престой в САЩ

Вековна статуя на две хиндуистки божества беше сложена назад в храма ѝ в непалската столица Катманду. Събитието се случи съвсем 40 години, откакто статуята беше открадната и по-късно се появи в Съединените щати.

Каменната скулптура на боговете Лакшми и Нараян беше репатрирана в Непал през март от Музея на изкуствата в Далас и ФБР след едномесечно следствие от непалски и американски деятели и чиновници.

Тя е взета от храма през 1984 година и се появи в музея в Далас шест години по-късно, предоставена от колекционер.

Творбата, датираща от интервала сред XII и XV век, е един от дребното на брой културни артефакти, върнати тази година в Непал от задгранични музеи и колекционери.

Свещеник пееше молебствия, а локалните поданици изпълняваха обичайната музика, до момента в който пренасяха статуята в паланкин назад в храма в жанр пагода, който беше драпиран с гирлянди от невен в символ на „ добре пристигнал “.

Скулптурата беше сложена назад върху истинския си каменен фундамент, а имитация, на която локалните поданици са се покланяли до момента, беше преместена до нея.

„ Много сме щастливи. Нашите три-четири годишни старания бяха възнаградени, всички честват “, сподели Дилендра Радж Шреста от Кампанията за възобновяване на наследството на Непал.

Сега в храма са инсталирани лазерни датчици и камери за видеонаблюдение за отбрана на статуята, добави той.

„ Виждаме началото на една наклонност за връщане на боговете на Непал от Съединените щати, от Европа, от други страни, където са се озовали “, сподели посланикът на Съединени американски щати в Непал Ранди Бери.

„ Надявам се, че това е първото от многото сходни тържества “.

Непал е надълбоко религиозна страна и неговите хиндуистки и будистки храмове, както и обекти на културното завещание остават неразделна част от всекидневието на хората.

Но доста обекти са лишени от вековни статуи, картини, декоративни прозорци и даже порти, които най-често са били откраднати, откакто страната се отвори за външния свят през 50-те години на предишния век.

Много творби са изнесени благодарение на корумпирани чиновници, с цел да подхранват пазарите на изкуство в Съединените щати, Европа и другаде.

„ Мисля, че има световна смяна... Много страни изискват своите артефакти назад, а Непал е в преференциално състояние от юридическа позиция, тъй като износът в никакъв случай не е бил позволен “, сподели професорът по изкуствата Ерин Л. Томпсън.

Туит на Томпсън, поставящ под въпрос произхода и историята на статуята, провокира следствието към скулптурата.

Шест артефакта бяха върнати в Непал тази година, като управляващите не престават търсения във Франция, Съединените щати и Англия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР