Веднага след краха на Silicon Valley Bank /SVB/, експерти в

...
Веднага след краха на Silicon Valley Bank /SVB/, експерти в
Коментари Харесай

Близо 200 американски банки може да последват Silicon Valley Bank

Веднага след краха на Silicon Valley Bank /SVB/, специалисти в Америка и отвън нея започнаха да се чудят какъв брой още американски кредитни институции биха могли да споделят ориста на SVB. Отговорът на този въпрос не е доста елементарен, тъй като през всяка година в Америка избран брой банки съвсем наложително „ умират “. Нека ви припомня, че преди четиридесет години броят на банките в Съединени американски щати доближи 14 000, а към 1 януари 2013 година те бяха малко над 6 000 (6036). В началото на 2020 година техният брой е понижен до 5177.

Към 14 февруари 2023 година броят на банките в Съединени американски щати е 4718 (това е броят на кредитните институции, застраховани от FDIC – Федералната корпорация за гарантиране на депозитите на САЩ). Някои банки отиват в давност заради обстоятелството, че са непринудено затворени. Други банкови марки изчезват заради сливания и придобивания. Има и трета група, които банкрутират.

Като първо приближение, банките, които FDIC изброява като „ проблематични “, би трябвало да се смятат за претенденти за банкрут. По време на финансовата рецесия от 2007-2009 година а известно време по-късно броят на " проблематичните " банки се измерваше в стотици. През 2007 година те бяха 76, до края на 2008 година броят на " проблематичните " кредитни институции се усили до 252. Максималният брой на " проблематичните " кредитни институции беше регистриран през първото тримесечие на 2011 година - 888. Така за четири години броят на " проблематичните " банки се усили с повече от порядък. И повече от половината от тях банкрутираха.

И, о, знамение! В края на 2021 година останаха единствено 44. Към 1 октомври 2022 година - 42. Към 31 декември 2022 година - 39. В началото на март броят на " проблематичните " банки падна до рекордно ниското равнище от 24. Този къс лист включваше, наред с други неща, трима " герои на деня " - Silvergate Bank, Silicon Valley Bank и Signature Bank. Изчезването на тези трима " герои " обаче не понижи листата на " проблематичните " банки, а най-вероятно ще усили броя им няколко пъти или даже с порядък.

По петите на колапса на упоменатата „ троица “ банки се появи експресно изследване на самостоятелни американски специалисти, наречено Monetary Tightening and US Bank Fragility in 2023: Mark-to-Market Losses and Uninsured Depositor Runs? ( Затягане на паричната политика и неустойчивост на банките в Съединени американски щати през 2023 година: Загуби на пазарна стойност и бягство на незастрахованите инвеститори?). Четиримата създатели на изследването са преподаватели от американски университети.

Оценките в публикацията са предадени от редица водещи американски медии. По-специално The Wall Street Journal разгласява публикацията Dozens of Banks May Have Risks Similar to Silicon Valley Bank, Economists Find (Икономистите смятат, че десетки банки може да имат опасности, сходни на Silicon Valley Bank). В публикацията се отбелязва, че повишението на лихвените проценти на Фед е засегнало банковите активи, състоящи се значително от дълготрайни държавни скъпи бумаги, които все още на закупуването им са имали ниска рентабилност и през днешния ден, с повишение на главната рента, са почнали да се обезценяват.

В резултат действителната (пазарна) стойност на активите на банковата система на Съединени американски щати се оказва с 2,2 трилиона $ под балансовата стойност.. Средно банковите активи са намалели с 10%.

Приблизително 5% от банките имат към 20% амортизирани активи. В безспорни стойности това са 236 банки. Външно финансовото им положение, отразено в балансите, наподобява добре. Но в случай че има напън от вложителите, теглещи парите си от такава банка, то тя ще би трябвало да продаде дълговите си бумаги и тогава ще лъснат загубите.

Тези банки, чиито активи са доминирани от държавен дълг, са ясни претенденти за банкрут. В същата SVB в края на 2022 година активите възлизат на 211,8 милиарда $ (16-то място по този индикатор измежду американските банки), само че от тях единствено 73,6 милиарда $ се падат на заеми, а делът на скъпите бумаги (почти извънредно дълготрайни съкровищни облигации) - 120,1 милиарда $.

Застрашени са освен самите банки, само че на първо място техните клиенти (притежатели на депозити) и вложители (акционери). Разбира се, американските парични управляващи непрекъснато споделяха, че държат цялата банкова система под надзор и ръководят банковите опасности. Един от детайлите на подобен надзор е застраховането на банковите депозити.

Това се прави от гореспоменатата Федерална корпорация за гарантиране на депозитите на Съединени американски щати (FDIC). Текущият осигурителен предел е $250 000. FDIC ръководи Фонда за гарантиране на депозитите(Deposit Insurance Fund – DIF), а също така работи като регулаторна и надзорна институция, която следи положението на банките.

Един от основните индикатори, които би трябвало да съставляват интерес и угриженост за FDIC, е процентът и безспорната стойност на покритите (застраховани) и непокритите (незастраховани) депозити. Няма такава информация в общественото пространство. Има обаче " външни " оценки на тези индикатори. Дори за новофалиралите банки оценките за каузи на неосигурените депозити варират. Вярно, в доста стеснен диапазон. Резултатите на SVB варират от 90 до 95%. Според отчета на S&P Global Market Intelligence, 94% от депозитите не са били застраховани в SVB, а 90% в Signature Bank.

Още по-трудно е да се даде оценка за целия банков бранш. Според S&P Global делът на незастрахованите депозити в групата на огромните американски банки е към 47%. Това значи, че в безусловно изражение непокритите депозити се мерят в трилиони долари.

Неотдавнашна обява в Съединени американски щати на уеб страницата на CBS news „ What to know about bank deposits and the FDIC Deposit Insurance Fund “ /Какво да знаете за банковите депозити и Фонда за гарантиране на депозитите на FDIC/, дава забавни детайлности. Започва с увещание на читателите за речта на Джо Байдън от 13 март, в която той даде обещание, че никой клиент няма да бъде ощетен от колапса на банките SVB и Signature. Министърът на финансите Джанет Йелън също се опита да увери Конгреса, че " американската банкова система остава здрава и че американците могат да бъдат сигурни, че техните депозити ще бъдат там, когато имат потребност от тях “. Тези изказвания на Байдън разтревожиха мнозина.

Първо, покриването на незастраховани депозитни суми опонира на настоящото законодателство на Съединени американски щати.

Второ, неприятният образец е инфекциозен. Ако две банки са освободени от законодателството на Съединени американски щати, с какво останалите са по-лоши? Броят на останалите може даже да не е с порядък, а с два повече. Това ще изисква не милиарди, а трилиони долари.

Ала надявайки се, че другите банки ще бъдат третирани също толкоз обилно, колкото SVB, ще докара до опцията да работят още по-рисковано. Някои американски банкери и финансисти обявиха напряко, че с обещанието си да избави 100% от парите на клиентите на двете банки, Джо Байдън е налял не вода, а бензин в пламъците на почналия пожар на банковата рецесия.

Трето, тези трилиони долари, които ще бъдат нужни за спасяването на клиентите на бъдещи банкрутирали банки, през днешния ден просто не съществуват. Посочената новинарска обява на CBS цитира почитан чиновник на Министерството на финансите, който споделя, че до края на 2022 година DIF е имал 128 милиарда $ в хазната, което се допуска, че е „ изцяло задоволително “, с цел да покрие парите на клиентите на SVB и Signature Bank.

Или длъжностното лице не се изрази задоволително ясно, или създателят на обявата не го е схванал. Ще има задоволително финанси за застрахованата част от влоговете, само че 100 процентовото покритие, дадено от Байдън, към този момент го няма.

Няма да разказвам отново изказванията на Федералния запас и Министерството на финансите на Съединени американски щати за готовността им да подсигуряват стабилността на банковата система на страната. Твърденията са доста неразбираеми и спорни. Всъщност паричните управляващи на Съединени американски щати имат избор „ сред неприятно и още по-лошо “.

Един от неприятните разновидности е гръмогласното гарантиране на 100% покритие на всички банкови депозити, което ще изисква трилиони (които към момента би трябвало да бъдат отпечатани, само че тогава сегашната инфлация ще се трансформира в хиперинфлация). Друг неприятен вид е да оставите старите правила за гарантиране на депозитите. Тогава можете да спестите трилиони долари, само че не и да предотвратите разпространяването на банковия пожар, който може да изгори още повече трилиони. Между другото, има някои оценки за втория вид.

За следващ път ще се обърна към проучването на американските икономисти Monetary Tightening and U.S. Bank Fragility in 2023. /Монетарното стягане и неустойчивостта на банките през 2023 г./ Авторите пресмятат, че даже в случай че половината от вложителите с незастраховани депозити решат да изтеглят парите си, 186 банки ще бъдат изложени на риск.

Именно тази цифра хвърли в осведомителното пространство американското издание на WSJ в публикацията Dozens of Banks May Have Risks… /Десетки банки може да изпаднат в риск.../. И през днешния ден тази цифра се предава в доста американски медии, обезсмисляйки успеваемостта на PR дейностите на американските парични управляващи.

И за какво изследването прави догатката, че единствено половината от клиентите ще дойдат за пари? Мисля, че хората, които желаят да спасят незастрахованите си депозити, ще бъдат близо 100 %. И тогава броят на застрашените банки най-малко ще се удвои.

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР