Веднага щом приключиха с погребението на полковник ветеран, убит от

...
Веднага щом приключиха с погребението на полковник ветеран, убит от
Коментари Харесай

Колко още може да продължи да се бие Украйна във войната?

Веднага щом завършиха с погребението на полковник деец, погубен от съветски обстрел, гробарите започнаха да копаят идната дупка. Предвид бързината, с която гибелта поваля украински военни по фронтовите линии, новоизкопаният гроб сигурно няма да остане задълго празен.

Полковник Олександър Махачек оставя след себе си вдовица - Елена и две дъщери - Олена и Мирослава-Олександра. Неговият гроб беше четиридесетият, който гробарите изкопаха през първите 100 дни на войната във военното гробище в град Житомир, намиращ се на 140 километра западно от Киев.
 mk
Махачек бе погубен на 30 май в Луганска област, в Източна Украйна, където боевете са в разгара си. Наблизо, върху некролог на различен свеж гроб, в който е заровен Вячеслав Дворницки, написа, че той е починал на 27 май. Има и други гробове на бойци, починали в границите на няколко дни - на 10, 9, 7 и на 5 май.

И това е единствено едно гробище в един от многочислените украински градове и села, където са заровени убитите бойци.

Миналата седмица президентът Володимир Зеленски съобщи, че Украйна е почнала всеки ден да губи сред 60 и 100 военни. За съпоставяне по към 50 американски военни умираха приблизително дневно през 1968 година - най-смъртоносната за американските сили година от Виетнамската война.

Сред братята по оръжие, които в петък пристигнаха да отдадат респект на погребението на Махачек, беше военачалник Виктор Муженко, който до 2019 година е заемал поста шеф на генералния щаб на въоръжените сили на Украйна. Той предизвести, че загубите могат да станат по-тежки.

„ Това е един от сериозните моменти във войната, само че пикът към момента не е доближат “, сподели той. „ Става въпрос за най-значимия спор в Европа след Втората международна война, което изяснява за какво загубите са толкоз огромни. За да се понижат те, Украйна в този момент се нуждае от мощни оръжия, които да са равносилни или даже превъзхождат съветските. Това ще разреши на Украйна да даде отговарящ отговор “, изясни той.

Концентрирането на съветска артилерия води до доста от жертвите в източните региони на Украйна, върху които Москва се концентрира, откакто при започване на инвазия, подета на 24 февруари, тя не съумя да превземе Киев.

Бившият командващ американските войски в Европа военачалник Бен Ходжис разказа съветската тактика като „ феодален метод на безсилие “ и съобщи, че до момента в който Украйна не получи обещаните доставки на американско, английско и друго оръжие, с което да унищожи и наруши активността на съветските батареи, „ този вид жертви ще продължат “.

„ Това полесражение е доста по-смъртоносно, в сравнение с това, което сме привикнали да виждаме през последните 20 години в Ирак и Афганистан, където жертвите ни в никакъв случай не са достигали до такива бройки “, сподели той в телефонно изявление за АП.

„ Това равнище на безсилие ще обхване и водачите, и сержантите “, добави американският военачалник. „ Те съставляват огромна част от жертвите, тъй като са изложени на риска, тъй като са непрестанно в придвижване и се пробват да вършат разнообразни неща “, уточни Ходжис.

Четиридесет и девет годишният Махачек бе погубен в село в източната Луганска област. Военен инженер, той ръководеше отделение, което е поставяло мини и други отбранителни средства, споделя на погребението му полковник Руслан Шутов, негов другар от повече от 30 години.

„ След като обстрелът стартира, той се скри дружно с още военни. Имаше четирима души в групата му и Махачек им сподели да се скрият в окопа, а той залегна на друго място. За страдание артилерийският огън порази тъкмо него “, спомня си полковник Шутов.

Преди войната военнослужещите в Украйна бяха към 250 000 и страната беше в развой на увеличение на числеността им с още 100 000 души.

Правителството не оповестява какъв е бил броят на убитите военни през първите 100 дни на сраженията. Никой не знае какъв брой военни или цивилни са починали от двете страни, а изказванията на управляващите за жертвите - които от време на време може да бъдат пресилени или занижени по пи ар аргументи - не могат да бъдат тествани.

Въпреки това загубите на Украйна се усилват, а мрачната математика на войната изисква да се откри кой да ги компенсира. С население от 43 милиона души Украйна има хора, които да се бият.

„ Проблемът е в набирането, образованието и извеждането им на предни позиции “, сподели пенсионираният полковник от морската пехота на Съединени американски щати Марк Кансиан, който е старши консултант на основания във Вашингтон Център за стратегически и интернационалните проучвания.

„ Ако военните дейности в този момент минават в продължителна война на безсилие, ще би трябвало да се изградят и системи за заменяне “, показва специалистът и допълнва, че това е сложен миг за всяка войска на бойното поле.

Според украинския военачалник Муженко признанието на Зеленски за огромния брой жертви ще разпали още повече бойния дух на украинците и това, наред с увеличението на западните оръжейни доставки, ще помогне обстановката да се обърне.

„ Колкото повече украинци узнаят какво става на фронта, толкоз повече ще се ускори волята им за опозиция “, споделя той. „ Да, загубите са обилни. Но благодарение на нашите съдружници ние може да ги сведем до най-малко и да преминем към сполучливи офанзиви. Това ще изисква мощни оръжия “, заключава украинският боен.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР