Веднага щом официално беше потвърдено, че новинарският шеф в бТВ

...
Веднага щом официално беше потвърдено, че новинарският шеф в бТВ
Коментари Харесай

След номинацията на Хекимян: медиен скандал, мъпет, работи се за сглобка в София

Веднага щом публично беше доказано, че новинарският началник в бТВ и разпознаваемо тв лице Антон Хекимян е претендентът на ГЕРБ за кмет на София, обществените мрежи се извършиха с мнения в няколко направления - за възможностите му против Васил Терзиев, първите му послания, какво демонстрира сходен избор, за " нестандартността " на номинацията, както и за етичните въпроси, които пораждат за журналистическите стандарти и образа на медиите в България.

Ситуацията беше интепретирана и в доста колажи, мимове и така нататък
" За българската публицистика идват още по-тежки дни "
" Не, от ГЕРБ не издигат " най-големия си критик ", както споделя Георги Георгиев при представянето на журналиста и някогашен шеф на новините на бТВ Антон Хекимян за кмет на София.

Това е ясно, че няма по какъв начин да е правилно. Но пък ще се повтаря непрекъснато.

За мен, като публицист, репликата на Антон Хекимян:

" Просто взех решение да продължа, само че от другата страна ", е смразяваща.

Не знам по какъв начин това може да е просто. Освен, в случай че от дълго време не ти е било алтернатива.

Много публицисти са ставали политици, още повече - пиари в разнообразни ведомства и партии.

Но с такава демонстративна лекост, не помня.

Ударът по имиджа на бТВ е огромен. По доверието в публицистиката въобще - шамарът е още по-силен.

Кой има интерес. Не е обществото и не е публиката.

Антон Хекимян има бъдеще в политиката. Може и то да е мечтано за него.

За българската публицистика идват още по-тежки дни ", написа в коментар във фейсбук журналистката Миролюба Бенатова.
" Огромен обществен проблем "
" Оставете смешките. Издигането на Антон Хекимян за кандидат-кмет на София от ГЕРБ е голям обществен проблем. Това е казусът за сливането на политическа власт и медии ", разяснява и друга журналистка - Полина Паунова.

И още от нея:

" Това момче до оня ден беше началник на новините на най-голямата частна, национална телевизия (преди това години наред беше стартиран като топ водещ на утринната публицистика), а през днешния ден е номинация на Бойко Борисов за столичен кмет.

Подобно деяние осветява директната (телефонна) връзка сред някогашния министър председател, водач на най-голямата партия в България и индивида, който отговаряше за метода на поднасяне на новините в народен ефир.

И който и каквото и да приказва, че Хекимян бил гражданска номинация, че бил самостоятелен публицист - просто лъже. Прощавайте, на самостоятелен публицист не се поверява кандидат-кметска позиция - нито за София, нито за Калофер, нито за Студен бунар. Независимата публицистика не се утвърждава от партийните централи, нито от партийните агитки, тя не се харесва от партийните ядра. Харесват я единствено, когато са в съпротива, тъй като под нейните прожектори по изискване са ръководещите.

Кандидатурата на Хекимян е огромен медиен скандал. И слага редица въпроси:

- Заради топлата си връзка с Хекимян ли Бойко Борисов даваше последните си изявленията в бТВ?

- Имало ли е задължения за въпроси (или за липса на въпроси) към Борисов?

- Имало ли е задължения за изключително отразяване на ГЕРБ (които в този момент ще вършат акцията на някогашния началник на новините на бТВ)?

Всъщност, занапред е ясно какви ще са отговорите на тия питания. Отсега е ясно също, че доста евентуално те да са лъжливи.

Но кандидатурата на Хекимян е и тип почтеност - самопризнание за обвързаността, самопризнание, че на оня прочут от първия мандат “телефон с копчета ”, за който говореше Борисов, има избрани копчета и за медии, и за публицисти.

И не на последно място: сходен скандал е предизвестие към множеството партийни симпатизанти - не искайте от публицистите да бъдат конюнктурни, да си затварят очите за ония, които смятате, че е заслужено да не бъдат подложени на критика, не настоявайте “щом подлагат на критика, те (журналистите) да кажат по какъв начин да стане по-добре ”, тъй като … с цел да споделят по какъв начин да стане по-добре би трябвало да влязат в ролята на Хекимян, а тя е … нелепа.

И най-после: огромен позор, сътрудници. Голям позор. "


" Хора, " живеем в некъв мноу тъп анекдот "
Още една позиция към обстановката:

" Ситуацията към нас е един доста здрав, комплициран и задушаващ възел.

Не разбирам възмущението, още повече на хора партийно обвързани с ПП/ДБ, които през днешния ден са в коалиция с Бойко и директно или индиректно спомогнаха за изпирането на облика му, вкупом с този на Пеевски и сега са подготвени да вършат големи пакости с конституцията. На процедура Хекимян направи същото като тях - съобщи своята задача и обкръжението си за власт и се хвана за ръка с Бойко.

Повсеместният плач за това какъв брой нелепа е тази концепция, както и личностните нападки би трябвало да бъдaт сменени с редица съществени и притеснителни въпроси. Хекимян беше водещо медийно лице на най-голямата частна телевизия в България. Беше началник на новините ѝ, беше бутан под път и над път в коментарни студия, предизборни студия и впрочем. Днес той демонстрира нескрито видна политическа обязаност и компрометира освен своя облик, само че и този на цялата телевизия с всичките му някогашни и сегашни сътрудници вътре.

Хора, " живеем в некъв мноу тъп анекдот ", счита Марто Стаматов.


" Не си малоумен, не си просто лаком за власт, а си мъпет. И позор за гилдията "
" Как може за една седмица да решиш да сложиш завършек на двайсетгодишната си сполучлива кариера в най-голямата частна телевизия, където си стигнал до висша позиция, да зарежеш специалността си и даже да се подиграеш с нея след единствено една среща с партиен водач?

Може, когато по този начин реши господарят ти.

Не си малоумен, не си просто лаком за власт, а си мъпет. И позор за цялата колегия ", означи рекламистът и писател Радослав Бимбалов.


" А по кое време от ГЕРБ ще разгласят идващия началник на новините в бТВ? "
Част от мненията избраха други форми - по-кратки и видимо по-забавни, с цел да синтезират протичащото се.

Както да вземем за пример въпроса на:

" А по кое време от ГЕРБ ще разгласят идващия началник на новините в бТВ? "

Карикатуристът Христо Комарницки:





Или: " Фандъкова поема новините на bTV " - заглавие в

" Столичният кмет Йорданка Фандъкова изненадващо заяви във фейсбук, че напуща поста си, с цел да стане шеф на новините в bTV.

“Не мога да скрия, че решението да поема в друга посока е извънредно мъчно. Но всеки, който ме познава същински, е наясно, че обичам провокациите и не се опасявам ", написа родената в Самоков Йорданка.

Пред постройката на “Московска ” 33 незабавно се струпаха десетки публицисти, с цел да научат повече за непредвидената рокада ", стартира " новината ".


Анализаторите
Ще се реши на балотаж

Кой ще е кмет на София ще се реши на втори тур - сред претендентите на ГЕРБ и ПП-ДБ, повтори и през днешния ден пред " Нова нюз " тази своя теза Димитър Ганев от " Тренд ". Като крайният резултат ще зависи от гласовете на номинираните от Българска социалистическа партия и " Възраждане ".

Софиянци ще кажат дали Хекимян е консенсусна кандидатура

„ Нека софиянци кажат дали господин Хекимян е далечен от ГЕРБ. Това не е първата кандидатура на партията, която цели да е необятна, консенсусна, отдалечена. Нека забележим по какъв начин ще реагират хората в допитване ”, сподели Марчела Абрашева от организация " Кантар ".

Тя допълни, че акцията е значима, тъй като нараства броят на хората, които допоследно не вземат решение за кого да гласоподават.

„ Има апетит за мощно умело и технократско ръководство ”, добави Абрашева. 

В столицата се работи за сглобка

" Кандидатурата на ГЕРБ за кмет на София в лицето на Антон Хекимян подсказва, че и в столицата се работи интензивно за сглобка. Пак по същия модел: изпълнителната власт " тяхна ", законодателната - " наша " (за ГЕРБ) ", счита Иво Инджов.

" Независимо от слабостите на кандидатурата му, Васил Терзиев има доста по-големи шансове да стане кмет от досегашния началник на новините на Би Ти Ви. Въпреки триумфите на Хекимян в публицистиката, хората го асоциират по-малко и от Терзиев с градоустройство, градска среда, с концепцията за града като обществено пространство, а не корпорация и пазар. Дори когато са огромни, символните медийни капитали не постоянно могат да се обръщат в политически. А и кметският пост не е чисто политическа служба. Така че аналозите със Сидеров и Бареков са подвеждащи.

В същото време ГЕРБ, която продължава да бъде водещата политическа мощ в страната, има действителни щансове за такова показване на локалния избор, което да ѝ позволи да сглоби болшинство в общинския съвет.

В последна сметка значимото е кой държи Оценка за съвместимост, който взема решение за ресурсите на кмета.

Честито на всички фенове на не-коалициите, кооперациите и сглобките! ", добави той в коментар във фейсбук.


Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР