Ведин свят, който стана по-опасен през последните години, кошмарният сценарий

...
Ведин свят, който стана по-опасен през последните години, кошмарният сценарий
Коментари Харесай

Вървим ли към Трета световна война: Коментарът на експертите

Ведин свят, който стана по-опасен през последните години, кошмарният сюжет за Трета международна война е в публичното схващане.

По-рано тази година министърът на защитата на Обединеното кралство Грант Шапс предизвести, че светът може да бъде обхванат от войни, включващи Китай, Русия, Северна Корея и Иран през идващите пет години, и сподели, че се движим „ от следвоенен към предвоенен свят “.

(Във видеото научете повече за: Съюзниците на Израел упорстват за въздържаност: Реална ли е заплахата от огромен конфликт)

Облекчението, усетено в края на Студената война в края на 80-те, беше сменено с възходяща паника от нахлуването на Русия в Украйна и има отвращение от филантропичната злополука в Газа.

Sky News беседва с специалисти за това дали Третата международна война е допустима - и дали в действителност живеем в " предвоенен свят ".

Ето какво имаха да кажат...

„ Международният ред се разпада “

Хю Ловат, старши политически помощник в мозъчния концерн на Европейския съвет за външни връзки споделя:

„ Успокояващата вест е, че не вървим към Трета международна война “ , споделя той.

Въпреки че има спорове в напрежението на разнообразни театри - Украйна, Близкия изток, Азиатско-тихоокеанския район - всички те са " обособени и несвързани ", съгласно Ловат.

„ Войната в Газа продължава към този момент шест месеца и води до районна ескалация – отмъщението на Иран против Израел е единствено последният образец за това. “

Има последствия за интернационалната общественост, да вземем за пример във връзка с офанзивите на хутите против корабоплаването в Червено море и въздействието, което има върху международната търговия.

Според него има риск британски войски да бъдат въвлечени в спор в Близкия изток.

„ Трябва да забележим тези опасности в избран подтекст, което е, че те оказват въздействие върху Обединеното кралство, само че не са екзистенциални опасности ".

„ Това се случва и във време, когато интернационалният ред се разпада, подложен е на доста напрежение. Това е нещо, от което би трябвало да сме доста обезпокоени. “

„ По-вероятно в този момент, в сравнение с когато и да било след края на последната международна война “

Дебора Хейнс, редактор по сигурността и защитата на Sky News:

Като се има поради мащабът на вълненията, разтърсващи елементи на земното кълбо - по-специално в Украйна и Близкия изток - капацитетът за искра, която да възпламени Третата международна война, към този момент съществува.

Това не значи, че ескалация до световна борба е неизбежна, само че евентуално е по-вероятно в този момент, в сравнение с когато и да било след края на последната международна война, разяснява Хейнс.

Решението на Иран да изстреля невиждан бараж от ракети и дронове против Израел преди малко увеличи още повече напрежението, споделя още тя.

Израел даде обещание да отговори, макар че неговите съдружници, в това число Обединеното кралство и Съединени американски щати, упорстват за въздържаност, изключително откакто помогнаха да се подсигурява, че по-голямата част от входящите муниции бяха взривени от небето, преди да могат да причинят щета на земята, добавя Хейнс.

Ако Израел избере да отмъсти, рецесията към момента може да бъде овладяна, в случай че неговият ответен удар бъде стеснен и всеки по-нататъшен отговор на Иран, провокиран от такава офанзива, също бъде стеснен. Но те са две огромни в случай че.

Също по този начин, всякога, когато се подхващат даже лимитирани военни дейности, съществува риск от неточност или неправилни калкулации, които водят до неконтролирана ескалация до районна война, добавя тя.

Случващото се в Близкия изток също има световно влияние, изключително тъй като Иран е подкрепян от Русия и има тесни връзки с Китай, до момента в който най-силните съдружници на Израел, водени от Съединени американски щати, са най-вече западни народи, добавя Дебора Хейнс.

Това значи, че рецесията настройва властнически страни против демокрации - тъкмо както прави паралелната война в Европа.

Въпреки обещанията за западна поддръжка, Русия постепенно печели позиции в Украйна. Западните съдружници не съумяват да доставят оръжията и боеприпасите, от които украинската войска се нуждае - което води до съвсем неизбежно оттегляне, в случай че салдото на военната мощ на място не се промени, анализира Дебора Хейнс.

Успехът на Владимир Путин в Украйна може да насърчи съветския президент, чиято страна е в " тотална война ", да тества силата на НАТО посредством навлизане в държава-членка, прибавя тя.

Отново, това би основало директна война сред властническа Москва, въоръжена от Иран, Северна Корея и също благодарение на Китай, против съюза НАТО на Запада, съгласно Дебора Хейнс.

Доказателство, че военната мощ се е оказала ефикасна против западните сили, може в допълнение да втвърди решимостта на Китай да извърши обещанието си да сплоти още веднъж остров Тайван с континента, даже в случай че това значи навлизане, коментира Дебора Хейнс.

Подобен ход също може да потопи Азия в спор, още веднъж по същата разграничителна линия на властнически страни против демокрации, добавя тя.

„ Отклоняване на вниманието “

Едуард Арнолд, старши теоретичен помощник в мозъчния концерн на Royal United Services Institute (RUSI):

„ Мисля, че хората в действителност би трябвало да схванат какво съставлява Северноатлантическият контракт, който е основата на НАТО “, споделя той.

Арнолд твърди, че обществото наподобява има вяра, че член 5 на НАТО (принципът, че офанзива против един член се третира като офанзива против всички) е автоматизиран.

„ Това не е по този начин или сигурно не би трябвало да е по този начин... ескалацията не е автоматизирана и има ограничения за деескалация на нещата. “

По отношение на обстановката в Украйна, където НАТО дава оръжия и помощ, той споделя, че рискът от недоразумение сред Запада и Русия се е нараснал.

„ Мисля, че възможностите за неправилна връзка, когато един транспортен съд инцидентно стреля по различен, се усилват ", добавя Арнолд.

„ Трябва да сме в действителност готови какво значи това. “

Той също по този начин твърди, че по някакъв метод опасността от по-широк спор с Русия понижава сега. Силите на Кремъл стартират да напредват в Украйна, само че качеството на техните войски е доста влошено, тъй че те не са в положение да съставляват опасност за НАТО, споделя Арнолд.

Арнолд разяснява още:

„ Владимир Путин ще следи много деликатно какво се случва в Близкия изток: по какъв начин всяка нация реагира и просто отклоняването на вниманието (от Украйна) ".

„ Всичко това оказва помощ на Путин сега, тъй като до момента в който сме фокусирани върху Близкия изток, ние не сме толкоз фокусирани, колкото бяхме върху Украйна. “, добавя той.

„ Доналд Тръмп може да подкопае НАТО “

Д-р Луиджи Сказиери, старши теоретичен помощник в мозъчния концерн Център за европейска промяна споделя:

„ Зависи от вашето определение за Трета международна война. Възможен спор сред Иран и Израел има капацитета да се разрасне в огромен боен пожар в Близкия изток с световни последствия ".

„ Съединени американски щати съвсем несъмнено ще бъдат привлечени на страната на Израел и други западни страни, в това число Обединеното кралство, може да създадат същото в по-малка степен ", добавя той.

„ Но тяхното присъединяване ще бъде лимитирано и това няма да е Трета международна война, не на последно място, защото Русия не може да си разреши да поддържа Иран и тъй като Китай е малко евентуално да го направи ", добавя доктор Луиджи Сказиери.

„ Въздействието на подобен спор върху Европа би било най-вече икономическо, посредством по-нататъшно спиране на енергийните потоци и търговията ", предвижда той.

„ Основният път към сюжета за Трета международна война остава директен конфликт на Запада с Русия. Този сюжет ще бъде по-вероятен, в случай че Доналд Тръмп победи и подкопае НАТО, изкушавайки Владимир Путин да нападна Балтийските страни ", добавя Луиджи Сказиери.

„ Сблъсък с Русия също би бил много евентуален, в случай че западните сили се включат в поддръжка на Украйна в бойни функции на първа линия. “, безапелационен е той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР