Вечерта на 23 юни основарелят на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин

...
Вечерта на 23 юни основарелят на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин
Коментари Харесай

The Moscow Times: Пригожин планирал да овладее Държавната дума и да си върне благоволението на Путин

Вечерта на 23 юни основарелят на ЧВК " Вагнер " Евгений Пригожин се готви да даде заповед на бойците си да тръгнат към Москва и да изискат отстраняването на военното управление на Русия след месеци на възходящо напрежение, написа The Moscow Times, представен от

Междувременно във внушителната сталинистка централа на Държавната дума, на няколкостотин метра от Кремъл, се развива на пръв взор незабележително събитие, което едвам не се трансформира в невиждан политически скандал.

Около 17:00 ч. московско време няколко десетки души се другар на кръгла маса в дребната зала на Държавната дума.

Сергей Миронов, началник на партията " Справедлива Русия " и дълготраен съдружник на президента Владимир Путин, открива съвещанието с авансово записано видеопослание, което е последвано от изявления на няколко други депутати и функционери.

В изявленията си депутатите разкритикуват незадоволителната поддръжка на Москва за мобилизираните и доброволните бойци, които се борят в Украйна, като оферират въвеждането на държавни облигации и държавен монопол върху алкохола, с цел да се усили финансирането на армията.

Пригожин скрито възнамерява да участва на тази сесия, с цел да насочи остра рецензия към съветското военно управление от трибуната на Държавната дума в финален опит да си върне утвърждението на Путин, само че проектите му са изменени в последния миг, са научили от MT.

Тези проекти са разкрити при изискване за анонимност от лице, осведомено с дейностите на Пригожин и от източник в Държавната дума. Лице, близо до управлението на партия " Справедлива Русия ", е удостоверило, че " той е щял да изложи целия набор от проблеми със СВО [специалната военна операция], с Министерството на защитата, действителния брой на жертвите измежду нашите бойци и така нататък Цялата скапана работа, в действителност. Неговите помощници подготвяха визитата му. "

С началото на пълномащабното навлизане в Украйна през февруари 2022 година и засилената роля на " Вагнер " на фронтовата линия, въздействието на Пригожин набъбна бързо и доближи фрапантен връх. Скоро той се трансформира в една от най-известните обществени фигури в Русия.

От началото на 2023 година на следените от Кремъл медии е подредено да лимитират честотата на споменаване на Пригожин, изключително откакто изказванията му за дефицита на муниции за " Вагнер " станаха по-агресивни.

Докато спорът му с министъра на защитата Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов доближи своя връх, неофициалното въздействие, което постоянно е било едно от преимуществата му, изчезна. Той е лишен от опцията персонално да разисква и взема решение проблеми с Кремъл и държавното управление и загуби достъпа си до Путин.

" Дори тези офиси, в които той можеше безусловно да отвори вратата с ритник, бяха неразрешени за него ", е коментирал държавен източник пред The ​​Moscow Times.

За да притегли вниманието на президента и да завоюва поддръжката му, той ще би трябвало да предприеме изключителни ограничения.

" Думата, макар че не взема такива решения, му изглеждаше в прочут смисъл опция да скочи в последния вагон на заминаващия трен “, е коментирал източник, непосредствен до управлението на партията " Единна Русия ".

Пригожин е посетил Държавната дума напролет, с цел да изиска позволение да приказва от трибуната. Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин обаче е отхвърлил молбата му.

" Володин отхвърли това, защото имаше възбрана от Кремъл за каквато и да е активност на " готвача на Путин ", добавя източник в Думата пред The ​​Moscow Times.

След това е взето решение да се провежда представянето на Пригожин благодарение на неговите съдружници от партията " Справедлива Русия ".

Покойният към този момент Евгений Пригожин е трябвало да влезе в Думата по покана на партиен народен представител.

Обмисляна е опцията той да бъде съпроводен от ген. Сергей Суровикин, с цел да направи обръщението си по-убедително, е допълнил източник, осведомен с проектите.

" Пригожин имаше потребност от публична платформа с висок статус с съветския герб. Според неговия проект в този случай нецензурираните му изказвания несъмнено ще бъдат донесени и сложени напряко на бюрото на Путин ", съгласно източника на МТ.

Кадрите от речта му на кръглата маса с различим антураж от съветския парламент биха били в негова изгода. А медийното отразяване на острите му изказвания в Думата е щяло да принуди помощниците на Путин да го осведомят за случая.

На 22 юни, ден преди плануваната тирада присъединяване на Пригожин в срещата на кръглата маса е анулирано без пояснение, няколко часа по-късно той афишира своя поход към Москва.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР