Вече цяла година Българската асоциация на помощник-фармацевтите алармира, че има

...
Вече цяла година Българската асоциация на помощник-фармацевтите алармира, че има
Коментари Харесай

Спор между помощник-фармацевтите и НЗОК за парите на работещите на първа линия

Вече цяла година Българската асоциация на помощник-фармацевтите сигнализира, че има проблем с използването от страна на Националната здравно-осигурителна каса на чл.5 от Закона за бюджета на НЗОК.

Работещите в болничните аптеки помощник-фармацевти действително не получават плануваните спомагателни средства от 360 лева месечно за интервала на епидемиологичната конюнктура.

От Здравната каса настояват, че помощник-фармацевтите нямат право на тези средства, а от съсловната организация оспорват позицията на Касата.

Проблемът се заражда още на 12.01.2021 година, когато Надзорният съвет на НЗОК в несъгласие на закона взема решение и приема правила за изискванията и реда за възнаграждение на средства на изпълнителите на болнична здравна помощ на спомагателни трудови хонорари на медицинския личен състав за периода на оповестена изключителна епидемиологична конюнктура.

Позоваването е на текст от Закона за здравето. В него се прецизира, че експерти по здравни грижи са единствено тези, които са изброени в Кодекса за професионалната нравственос на медицински сестри, акушерки и асоциирани медицински експерти.

Цяла година НЗОК отхвърля да признае грешката си, с което отхвърля да извърши волята на законодателя от 24.11. 2020 година, като в писмата си до Българската асоциация на помощник-фармацевтите дава неверни тълкувания на съществуващото законодателство.

Кореспонденцията трае към този момент година, за казуса е прочут и омбудсманът, споделя Лилия Петрова, ръководител на Асоциацията на помощник-фармацевтите. По думите ѝ обсегът на експертите по здравни грижи е неправилно тълкуван и ощетява сътрудниците ѝ.

Петрова цитира в поддръжка на тезата си и законите за висшето обучение и за съсловните организации, както и единните държавни условия за придобиване на висше обучение.

Ако в новия бюджет на НЗОК помощник-фармацевтите бъдат включени в обособен ред, както оферират от Касата, това значи, че парите ще бъдат получени единствено за 2022 година, разяснява Лилия Петрова пред БНР.

„ А за 2021 година, за 12 месеца сътрудниците си губят средствата. “
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР