Вече стана ясно, че съм един от най-големите фенове на

...
Вече стана ясно, че съм един от най-големите фенове на
Коментари Харесай

Факти за бизнеса на Уорън Бъфет, които може би не знаете

Вече стана ясно, че съм един от най-големите почитатели на именития вложител Уорън Бъфет. Сега ще ви показва няколко обстоятелството, които може и да не знаете за " Оракулът от Омаха.

С тези няколко въпроса можете да тествате до каква степен познавате Бъфет и неговия капиталов жанр и темперамент.

1. Бъфет е огромен почитател на дивидентите. Колко постоянно обаче управляваният от него фонд заплаща дивиденти - тримесечно, годишно, в никакъв случай?

Правилният отговор е в никакъв случай... Е съвсем... Berkshire заплаща един път дял през далечната 1967 година. Но това самият Бъфет дефинира, като една от най-големите му капиталови неточности.

По отношение на дивидентите Бъфет счита - " Политиката за погашение на дивиденти би трябвало да е ясна, обоснована и рационална ". Два са проблемите с дивидентите, съгласно Бъфет.

На първо място другите вложители биха претендирали друг дял и на второ - те се таксуват с налози, нещо което не би се харесало на доста от дълготрайните вложители.

Ако желаете приход от акциите на Berkshire, съветът на Бъфет е - продайте няколко.

По време на обичайното годишно заседание на Berkshire през 2013-та година, Бъфет разяснява:

" Акционерите ни са надалеч по-богати през днешния ден, спрямо това, което биха били, в случай че нашите средства не се използваха за придобивания, а вместо това бяха насочвани към противоположни изкупувания на акции, или за погашение на дял ".

Разбира се, Бъфет стартира да става все по-критикуван поради тази си позиция от акционерите заради две аргументи. Първата - надалеч по-слабото показване на фонда му за последната една година и закъснение от бенчмарка, а втората (до огромна степен причина за първата) - рекордният кеш в размер на над 120 милиарда $, които Бъфет държи в очакване на по-добри капиталови благоприятни условия.

2. Колко хора работят в централата на фонда на Бъфет в Омаха, Небраска. По-малко от 50? 250? 2 500?

Правилният отговор е по-малко от 50, един от които е самият Бъфет. Въпреки, че притежаваните от фонда на Бъфет компании са с личен състав стотици хиляди, Бъфет държи екипа си дребен.

Това значително дава отговор на метода му на вложение - купувай компании с добър мениджмънт и го оставяй да си прави работата.

3. Какъв е Бъфет? Демократ, републиканец или самостоятелен?

Уорън Бъфет е демократ. Той е подкрепял доста от демократите в техните акции, в това число предходния президент Барак Обама, като поддръжка оказа и за претендента на демократите, който загуби изборите, в интерес на Доналд Тръмп - Хилари Клинтън.

4. Лесно ли се е добрал Бъфет до благосъстоянието си в размер на десетки милиарди долари и купата един от най-богатите хора на планетата?

Въпреки, че започва с вложенията си в ранна детска възраст, капиталовия триумф и огромното благосъстояние на Бъфет идват в надалеч по-зряла възраст.

Всъщност, цели 99% от благосъстоянието на Бъфет е извоювано след преминаванато на 50-годишна възраст. На 52 години, чистото благосъстояние на Уорън Бъфет се е изчислявало на под 376 милиона лв.. Само шест години по-късно, то нараства до забележителните 3.8 милиарда $ и продължава да пораства със забележителни темпове.

5. Вземал ли е Бъфет неприятни капиталови решения?

Бъфет е човек и си признава, че е правил много неточности. За някои от тях обаче, той съжалява изключително доста.

Още през 1966 година, тогава 36-годишният Бъфет прави среща с визионера на развлекателни паркове Уолт Дисни в Анахайм, Калифорния. По това време Disney (NYSE: DIS) беше оценена на към 80 милиона $, а изпълнителният шеф Уолт Дисни беше в развой на осъществяване на визията си за Disneyland.

С безукорен баланс и опция за напредък Бъфет и неговите тогавашни сътрудници се съгласяват да станат вложители в Дисни, като вземат цялостен от 5% в компанията.

И вместо да прави това, в което е най-хубав - а точно да държи инвестицията си десетилетия наред, Бъфет я осребрява през 1967-ма година с 50% облага. Въпреки че Бъфет не губи пари от договорката, облагата от 2 милиона $, която Бъфет прави е напълно оскъдна част от това, което би коствала инвестицията през днешния ден.

Към цената на затваряне на Disney от през вчерашния ден, 5% дял би коствал над 13 милиарда $. Плюс това, този 5% дял е щял да заплати над 1.1 милиарда $ дял през годините. И по този начин, ранната продажба на каузи на Disney коства повече от 14 милиарда $ на Бъфет.

Но има и още...

През 1995 година Disney разгласи придобиването на Capital Cities / ABC, от които Berkshire Hathaway притежаваше акции. Когато бе приключена договорката на стойност 19 милиарда $, Бъфет се оказа с 21 милиона акции от Disney. За следващ път, вместо да ги държи, Berkshire Hathaway изцяло разпродаде позициите си в компанията.

Първоначално оценени на близо 400 милиона $ след договорката Capital Capital / ABC, същите тези акции биха били на стойност 2.76 милиарда $ през днешния ден. Освет това, тези 21 милиона акции биха донесли съвсем 300 милиона $ дивиденти на Бъфет.

В умозаключение, това което прави Бъфет популярен е, че осъзнава и се е учил от грешките си. Нещо, което единствено велики вложители, като него и Джордж Сорос имат доблестта да вършат, което значително е и в основата на триумфа им. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР