Вече сме в началото на традиционно най-важния сезон за модната

...
Вече сме в началото на традиционно най-важния сезон за модната
Коментари Харесай

83% от българите все още избират да плащат при доставка, когато пазаруват онлайн

Вече сме при започване на обичайно най-важния сезон за стилната търговия на дребно – както онлайн, по този начин и офлайн. Празничният сезон стартира директно след края на Черния петък и е придружен от голям брой промоции и обичайните зимни понижения, които ще стартират напълно скоро и в България. Именно през този интервал ще бъдат направени хиляди транзакции. Но какви са връзките, настройките и условията на българските консуматори, изключително към онлайн магазините? GLAMI.bg проучва резултатите от отговорите на 2350 участници в последното изследване Fashion (Re) search. Вижте ги по-долу.

Дори след съвсем 2 години пандемия, в която онлайн извършването на покупки на облекла и обувки навлезе в живота даже на тези, които нямаха предходен опит, повече от 2/3 от българите (83%) към момента избират да заплащат при доставка (наложен платеж) когато пазарят през интернет. По-малко от 10% избират да платят онлайн, а 8% от интервюираните избират метода на заплащане съгласно обстановката.

Българите наподобява са осведомени с удобството за по-бързо заплащане при опазване на данните на картата в своите сметки в електронните магазини (51% от респондентите дават отговор позитивно на въпроса дали са склонни да резервират данните за платежните принадлежности в акаунта за по-бързо плащане). 32% от тях го вършат за улеснение, до момента в който 19% от интервюираните резервират данните за картата си единствено в доверени магазини. Въпреки това, 43% декларират, че не обичат да резервират този тип информация. Този висок % е и доказателство, че има клиенти, които към момента не се доверяват на процеса на онлайн заплащане.

Повече от 20% от българите не имат вяра на онлайн плащането

Като най-съществен мотив за избиране на онлайн заплащане, потребителите показват, че не е належащо да имат пари в кеш при доставката (39%), до момента в който вторият най-популярен отговор е, че просто намират този способ за по-удобен, без да имат съответна причина (35%). Без подозрение, по-голямата част от избиращите онлайн заплащания употребяват дебитна или кредитна карта (малко над 87%), до момента в който други платежни принадлежности като PayPal, Apple Pay или Гугъл Pay не са изключително известни измежду българите.

На въпроса по кое време е по-вероятно да платят с натрапен платеж, 49% показват като първа причина неналичието на предходна покупка от магазина. Това акцентира нуждата, изключително новите „ играчи “ в електронната търговия, да построяват доверие в клиентите си още през цялото време (уебсайт, връзка с аудиторията и др.) Като второ изискване 46% от интервюираните дават отговор, че биха избрали да платят в брой при доставка, в случай че имат опция да ревизират и тестват продуктите преди заплащане. Това се удостоверява и при питане на респондентите за повода, заради която избират да заплащат при доставка, когато пазарят за мода. 55% от хората декларират, че желаят да проверят/изпробват продукта преди да платят за него. Малко над 33% просто избират да заплащат в брой, а 22% като цяло не се доверяват на онлайн заплащането.

Почти половината българи са подготвени да доплатят, в случай че могат да пробват поръчаните продукти преди да вземат дефинитивно решение за покупка

Първият избор в желанията на потребителите с 44% е пробването на продукта преди окончателното решение за покупка (от момента на приемане или у дома) и неотложно връщане на място. Изглежда, че даже процесът на онлайн извършване на покупки да е по-лесен, потребителите биха платили повече, в случай че могат да добият чувството за най-традиционното извършване на покупки (проверка, пробване, заплащане, връщане), което им харесва във физическите магазини.

Как електронната търговия може да предложи такава услуга? Алтернатива е да се дефинират съответни места за взимане, където клиентите ще имат опция, след реализирането на онлайн покупката си, да продължат процеса с всички други стъпки, свързани с физическо прекарване. На второ място по подготвеност за доплащане е услугата доставка в границите на един ден (малко под 22%). Третият вид за предпочитание за доплащане е достъпът до извънредни и лимитирани сбирки – 17%. Впечатляващ е процентът на хора, които не са подготвени да заплащат в допълнение за каквато и да била услуга – 15%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР