Вече сме в газова криза. Поведението на отиващото си правителство

...
Вече сме в газова криза. Поведението на отиващото си правителство
Коментари Харесай

Доц. Петър Чобанов: В газова криза сме, приходите изостават, плащанията се бавят

Вече сме в газова рецесия. Поведението на отиващото си държавно управление ни докара до тази обстановка. Това съобщи в изявление за бТВ националният представител от Движение за права и свободи доцент Петър Чобанов, някогашен финансов министър, представен от пресцентъра на Движението.

Помним заклинанията и лозунгите по какъв начин всичко ще се направи, с цел да обезпечат на ниска цена газ и нужните количества ще са налице. Но към този момент излезе информация, има и отчет от „ Булгаргаз”, че даже и тези митични 7 танкера да бъдат доставени до края на годината, това няма да обезпечи нужните количества, безапелационен бе доцент Чобанов.

Той разкри, че препоръчаната цена за август наближава 300 лв. и е прекомерно евентуално дори да ги надвиши, защото цената е избрана, когато котировките на интернационалните пазари бяха по-ниски.

Вече сме в обстановка, в която продължаваме да доставяме съветски газ, само че през медиатори на по-висока цена, нямаме обезпечени количества и цената за бизнеса и потребителите ще надскочи 300 лв., без да са обезпечени нужните обезщетения, сподели финансовият специалист на Движение за права и свободи. Той напомни, че негово предложение в актуализацията на бюджета, което можеше да помогне на бизнеса и на хората, не бе признато. То предвиждаше страната да извърши обещанието си и да компенсира разликата в цените на газа с тази, която беше през април.

Ние се намираме в доста сложна обстановка, която ще докара до повишение на цените, която ще затрудни голям брой предприятия и в която рискуваме през зимата да сме на студено, съобщи още доцент Чобанов. И акцентира: „ Ние сме на последно място по ресурси от газ, защото хранилището в Чирен е запълнено на към 40%.”.

Позицията на Движение за права и свободи е ясна – в кратковременен интервал би трябвало да се употребяват всички налични благоприятни условия, тъй че да не се стига до спешни обстановки. Разбира се, ние първи, надалеч преди да се случи тази спешна обстановка, предлагахме диверсификация на газа, с цел да не подвластен от един източник. Така че – в кратковременен интервал би трябвало да се направи всичко допустимо да имаме в газ, в дълготраен – диверсификацията, обезпечаването на лична инфраструктура и лични благоприятни условия да си доставяме газ, сподели доцент Чобанов.

Настоящите ръководещи са много комплицирани в връзката както между тях, по този начин и с публиката, съобщи още специалистът на Движение за права и свободи. Той напомни и отчета на ДАНС по тематиката с газа, в който се споделя, че това, което се прави във връзка с синьото гориво, се разминава с естествените бизнес практики. Има корупционни детайли и способените органи ще си свършат работата в тази посока, безапелационен бе националният представител от Движение за права и свободи.

Ние изрично декларирахме, че ще участваме във образуването на ценностно евроатлантическо болшинство, което да реши проблемите, зародили от рецесиите и да обезпечи траектория на развиване, която прилича на българската стопанска система – да изпреварва европейската, а не да изостава, както това се случи през първото тримесечие, сподели още доцент Петър Чобанов.

Той напомни, че с цел да има актуализация на бюджета, плановете на Асен Василев бяха пренаписани и доста от концепциите на Движението залегнаха в окончателния вид. Това бяха над 15 значими ограничения за поддръжка на бизнеса и хората - 300 млн. за земеделските производители, парите за общините, 250 лева таван за цената на тока за бизнеса.

Инфлацията беше изпусната. За да има въпреки и минимално успокоение в тази спешна обстановка, това се дължи на дейностите на Движението за права и свободи, акцентира доцент Петър Чобанов.

Служебният финансов министър би трябвало бързо да показа на обществото какво в действителност заварва, защото сега се регистрира един механически остатък, само че това нищо не значи. Имаме забавени заплащания. Над 700 млн. лева се дължат на строителния отрасъл. Общините не получиха нищо за индексация на строителните си контракти и това спъва процесите. Трябва да се отговори и на въпроса за какво има проблем със събираемостта. В момента сме на към 46% от проекта за годината, а обикновено по това време на годината би трябвало да сме на към 55% осъществяване на приходите, изясни някогашният финансов министър.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР