Вече повече от век насам хората по света отбелязват Международния

...
Вече повече от век насам хората по света отбелязват Международния
Коментари Харесай

Международен ден на жената: Кога е и защо е важен?

Вече повече от век насам хората по света означават Международния ден на дамата на датата 8 март , написа „ BBC “. Въпросът е за какво се празнува този ден и за какво е толкоз значим?

Как е зародил Международният ден на дамата?

Международният ден на дамата (МДЖ) е зародил вследствие на работническо придвижване . Началото е сложено през 1908 година , когато 15 000 дами излизат демонстративно по улиците на Ню Йорк с искане за по-кратко работно време, по-добро възнаграждение и право на глас. Година по-късно Социалистическата партия на Съединени американски щати афишира първия Национален ден на дамата.

Идеята за превръщането на този ден в интернационално събитие е пристигнала от Клара Цеткин , комунистическа активистка и защитничка на правата на дамите. През 1910 година тя повдигнала въпроса по време на Международната конференция на работещите дами в Копенхаген. Предложението ѝ е било подкрепено единомислещо от 100-те дами, представляващи 17 страни, които взели участие в конференцията.

Първият Международен ден на дамата е маркиран през 1911 година в Австрия , Дания , Германия и Швейцария . Организацията на обединените народи (ООН) е почнала да отбелязва събитието през 1975 година Първото мото, признато от Организация на обединените нации (през 1996 г.), е „ Празнуване на предишното, обмисляне на бъдещето “.

Защо Международният ден на дамата се чества на 8 март?

Първоначалната концепция на Клара Цеткин за отбелязване на интернационалния празник не е била обвързана с съответен ден. Датата 8 март е определена , откакто дами в Русия призовали за „ самун и мир “ по време на стачка , извършена по време на войната през 1917 година Четири дни след стачката царят е бил заставен да абдикира, а краткотрайното държавно управление, което е поело властта, е дало на дамите право на глас. Според Юлианския календар, който тогава се е употребявал в Русия, стачката на дамите е почнала на 23 февруари. По григорианския календар, употребен в по-голямата част от останалия свят, тази дата е 8 март.

Как се отбелязва Международният ден на дамата по света?

Международният ден на дамата е годишен народен празник в доста страни . В Китай да вземем за пример доста дами получават половин ден отмора на работните си места. В международен мащаб се организират хиляди събития, в това число шествия, беседи, концерти, изложения и диспути.

В Италия Денят на дамата се назовава „ Festa della Donna “, а букетът от мимози е известен подарък. Продажбите на цветя в Русия нормално се удвояват в дните към Международния ден на дамата. В Съединени американски щати смятат, че март е месецът, обвързван с историята на дамите. С президентска разгласа, издавана всяка година, се отдава респект на достиженията на американските дами. В обява, отправена в Instagram при започване на март 2024 година, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи, че месецът ще „ празнува наследството на възпяваните и невъзпяваните пионерки и защитнички, които са създали света по-честен, по-справедлив и по-свободен “.

Има ли Международен ден на мъжете?

Международният ден на мъжете се отбелязва на 19 ноември от 90-те години на предишния век насам. Събитието не е прието публично от Организация на обединените нации, само че се отбелязва в над 80 страни по света , в това число и в Обединеното кралство.

Според уредниците денят е фокусиран върху „ позитивната стойност, която мъжете носят на света, на своите фамилии и общности “. Целта е да се бележит позитивните ролеви модели, да се увеличи осведомеността за благосъстоянието на мъжете и да се подобрят връзките сред половете.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР