Вече повече от 200 години бесарабските българи посрещат Рождество на

...
Вече повече от 200 години бесарабските българи посрещат Рождество на
Коментари Харесай

Българите в Молдова пазят коледни обичаи отпреди 200 години

Вече повече от 200 години бесарабските българи посрещат Рождество на 6 януари, като се пробват да съхраняват традициите от прародината.

За тях Коледа е фамилен празник. Затова на 5 януари вечерта при празнуването на "Малката Коледа " членовете на фамилията се събират в бащиния си дом. На трапезата се поставят единствено нечетен брой постни ястия. Задължително в менюто участва вареното жито - да е хлебородна годината, български червени чушки, напълнени с боб или ориз, сарми, компот от сушени плодове. На масата безусловно има пресни плодове и орехи, с цел да са здрави всички в къщата. Задължителни са още медът - да е сладостен животът, главички чесън и лук - да бягат заболяванията от къщата, тиквеникът - слънце да грее. На почетното място на трапезата е обредният самун - божичник или боговица. Разчупва го най-възрастният човек на трапезата, като първото парче се назовава на Богородица или на къщата.

По-възрастните българи в региона на Тараклия към момента помнят и поверията и гадаенията, пренесени от предците им от България. Родената през 1932 година Мария Кайряк описа за Българска телеграфна агенция, че момите би трябвало да сложат първия си залък от питата под възглавницата си, с цел да сънуват за кого ще се оженят. По време на коледните празници масата не се прибира, с цел да може Богородицата да влезе във всеки дом, а и всеки пасажер да може се посетители с това, което е на нея, сподели още Кайряк.

В Тараклия се пази към момента обичаят за обикалянето на "звездарите " - деца на 10-14 години, които носят положителната новина, че "се е родил Млада Бога ". Те обикалят нормално по двама, носейки украсена икона и звънче и пеят песни в домовете на християните. След тях към този момент потеглят коледарите - ергени, които се събират на групи от по 4-6 души.

За опазването и съхраняването на коледните обичаи в българските села на Тараклийския регион интензивно се грижат колективите на читалищата и учебните заведения. С помощта на своите ръководители младежите вършат възстановки на коледните обреди и обичаи, а спектаклите си показват както в публичните институции, по този начин и в офиси, магазини, частни домове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР