Вече пет години без френско сирене, полски ябълки и испански

...
Вече пет години без френско сирене, полски ябълки и испански
Коментари Харесай

Русия: по-лоши храни на все по-високи цени

Вече пет години без френско сирене, полски ябълки и испански домати: през август 2014 Русия забрани вноса на месо, риба, зеленчуци, плодове, мляко и млечни артикули от Европейски Съюз и други страни като контрамярка на западните наказания, наложени на Москва поради съветската експанзия в Украйна. В тази възбрана Путин съзря късмет за Русия.

Миналия декември той разгласи, че това е дало невиждан подтик на родното земеделие, а продажбите на вътрешния пазар се били нараснали 16 пъти, написа Дойче веле.

И в действителност - в комерсиалната мрежа към този момент се оферират доста повече съветски хранителни артикули, показва по тематиката " Франкфуртер алгемайне Цайтунг " (ФАЦ).

Някои от тях са с положително качество, като краставиците, морковите и аленото цвекло. Карфиол и броколи Русия внася в това време от Иран и Ливан, ябълки - от Крим или Южна Америка, хубавите, скъпи домати идват от Азербайджан, а по-обикновените са съветско произвеждане.Преди година Русия наложи възбрана за импорт на хранителни артикули от Запада. Много руснаци се гневят на този ход: те са принудени да заплащат по-високи цени за по-ниско качество. Други обаче поддържат линията на Кремъл.

Сирене от палмово масло?

При млечните продкути в началото беше регистриран недостиг. Но след това на пазара се появиха съветски фалшификати на сирената Гауда и Пармезан. Основната им съставна част обаче е палмово масло, защото Русия създава прекомерно малко мляко. Така производителите поддържат относително ниски цени на продуктите. Качеството им обаче е по-ниско, показва ФАЦ.

" Мисля, че през тези пет години се трансформираха много неща. Много от съветските аграрни производители използваха глобите, с цел да подобрят личната си продукция ", споделя ръководителят на Руския съюз на млечните производители " Союзмолоко " Щефан Дюр, представен от немската телевизия n-tv.

Въпреки увеличеното лично произвеждане, специалистите не удостоверяват упованията за пробив в земеделието. Едно изследване на консултантската компания KPMG, представено от ФАЦ, наскоро сподели, че след 2014 година само млечната индустрия се е разрастнала повече, в сравнение с в случай че не бяха въведени контрасанкциите. Що се отнася до месопреработвателната индустрия, в годините преди ембаргото тя е нараствала повече, в сравнение с по-късно, се споделя в студията.

Според откриватели от Московския държавен университет " Ломоносов ", не възбраната за импорт на хранителни артикули, а девалвацията на съветската рубла през 2014 година е главната причина за фрапантния спад на вноса до 2016 година. След като през 2017 рублата стартира последователно да се възвръща, вносът на хранителни артикули още веднъж потегли нагоре - въпреки и от страни, които не бяха наранени от съветските контрасанкции. Така да вземем за пример през 2017 Русия е внесла доста повече телешко месо, в сравнение с преди 2014 година. Като цяло обаче след 2014 Русия е повишила степента на самозадоволяване с месо до 93% от потребностите си, излиза наяве още от отчета на KPMG. При зърнените култури страната покрива със лично произвеждане даже 99% от потребностите си, а при захарта - 95%. Както преди ембаргото, по този начин и през днешния ден Русия продължава да изнася зърнени и маслодайни култури. Всички останали продукции обаче не са конкурентни на интернационалния пазар. Затова не е доста ясно по какъв начин Русия ще реализира заложената от президента Путин цел - до 2024 да се удвои износът на съветска земеделска продукция, написа ФАЦ.

Руският консуматор - огромният губещ

Големият губещ от глобите на Путин е съветският консуматор, четем на уеб страницата на n-tv по същата тематика. Гражданите са недоволни от растящите цени на питателните артикули - при запазващо се или при някои даже спадащо равнище на приходите в страната. По данни на държавната статистическа работа " Росстат ", месото и млечните артикули са поскъпнали с 30% през последните 5 години. Само за една година цената на яйцата и месото, включително птичето месо, се е нараснала с над 10%. Причината за повишаването е изчезналата конкуренция след въвеждането на вносното ембарго, показва n-tv, цитирайки изявления в съветските вестници " Известия " и " Независимая газета ". Понеже към този момент нямат конкуренция от Европа, огромните съветски производители могат да диктуват цените на пазара, прецизират двете издания. При по-евтините хранителни артикули производителите са възприели друга тактичност: вместо да подвигат цените, те понижават грамажа, акцентира ФАЦ и добавя, че не става дума единствено за повишение на цените, само че и за утежняване на качеството.

Проучване на непосредствен до властта социологически институт сочи, че 19% от руснаците считат за неточност наложените контрасанкции против Запада - двойно повече, в сравнение с през 2016 година. Проф. Наталия Волчкова от Московското висше учебно заведение по стопанска система е пресметнала, че от 2014 до 2016 година контрасанкциите са коствали на всеки руснак приблизително по към по 30 евро на година.

Авторите на проучването от KPMG си изясняват повишаването с огромната взаимозависимост на съветските производители: оборудването и техниката, както и посевите и фуражът главно се внасят извън. А без държавните дотации земеделският бранш въобще не би бил печеливш.

И в случай че вносното ембарго отпадне, доста локални производства ще се окажат неконкурентоспособни - и най-много това важи за съветската млечна индустрия, показват още специалистите от интернационалната консултантска компания. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР