Вече няколко години поред Националният осигурителен институт (НОИ) изпраща писма

...
Вече няколко години поред Националният осигурителен институт (НОИ) изпраща писма
Коментари Харесай

Какво да направите, за да се пенсионирате

Вече няколко години подред Националният застрахователен институт (НОИ) изпраща писма на жителите, на които им следва пенсиониране. Не по-късно от шест месеца преди да навършат възрастта за придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст по общия ред, бъдещите пенсионери ще бъдат известени за изискванията, при които могат да се пенсионират през идната календарна година. В средата на 2024 година такива писма ще получат жителите, които през 2025 година ще придобият възрастта за пенсиониране по общия ред и не са упражнили право на ранно пенсиониране с пенсия за застрахователен стаж и възраст. Това показаха от Национален осигурителен институт в отговор на питане на Българска телеграфна агенция. В писмата се съдържа още информация за нужните документи, както и за периода, в който жителят би трябвало да подаде заявката за пенсиониране, с цел да се отпусне пенсията от датата на придобиване на правото. Писмата имат чисто осведомителен темперамент. Ако обещано лице не получи своето писмо, това не заплашва правото му на пенсиониране, акцентират от Национален осигурителен институт.
 
Подготовка за пенсиониране
 
Ако съответно лице дава отговор на нормативните условия за стаж, възраст или други характерни условия и е придобило право на трудова пенсия, следва да подаде документално заявление за отпущането ѝ. След това се открива административното произвеждане за преценка на правото на пенсия. Заявление се попълня според пример, одобрен от шефа на Национален осигурителен институт. Адресира се до териториалното отделение (ТП) на ведомството по непрекъснат или сегашен адрес на заявителя. Заявлението може да се подава персонално или посредством упълномощено лице, както и посредством последния застраховател на заявителя, допълват от Национален осигурителен институт. Това може да бъде направено в Търговско предприятие на Национален осигурителен институт или по електронен път посредством потреблението на електронна услуга през формалния уебсайт на осигурителния институт или посредством Системата за несъмнено електронно връчване на Министерството на електронното ръководство.
 
Към заявката се ползват всички нужни истински документи. „ При подаване на заявката по електронен път документите могат да се ползват в сканиран тип, а при започване на пенсионното произвеждане се прави преценка по отношение на наложителните документи според от типа на декларираната пенсия. При нужда, лицата се уведомяват да показват в Търговско предприятие на Национален осигурителен институт съответните документи в оригинал “, означават от ведомството.
 
Осигурителният стаж на лицата се открива с данните от осведомителната система на Национален осигурителен институт, с трудови, служебни, осигурителни книжки и удостоверения пример УП-3. Осигурителният приход, върху който са импортирани или дължими осигурителни вноски, се открива също с данни от осведомителната система на Национален осигурителен институт с осигурителна брошура и с документ по одобрен пример, в случай че е належащо. Информационната система на Национален осигурителен институт съдържа данни за осигурителния стаж и осигурителния приход на лицата, подавани от осигурителите (работодателите) за времето след 1 януари 1997 година Преди тази дата жителите би трябвало да показват в оригинал документите, удостоверяващи осигурителния им стаж, изясняват от ведомството.
 
Разпореждането за разпределяне на пенсия се издава в период до четири месеца от подаването на заявката или от приемането на нужните документи, според плануваното в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж. В случаите на използване на интернационален контракт, по който България е страна, или на европейските регламенти за съгласуваност на системите за обществена сигурност, разпореждането се издава в период до един месец от приемането на всички нужни документи и данни, споделят от Национален осигурителен институт. Когато за първи път се отпуска пенсия, длъжностните лица се произнасят в едномесечен период след подаването на заявката, като в началото пенсията се отпуска в най-малък размер, след което се дефинира в автентичен размер.
 
„ Размерът на пенсията за трудова активност е строго самостоятелен за всяко лице и зависи от осигурителния приход, върху който са правени осигурителните вноски и продължителността на осигурителния стаж “, припомнят от Национален осигурителен институт.
 
 istock istock
Възрастта и стажът за пенсиониране нарастват
 
През новата година възрастта за дамите се усилва с два месеца, а за мъжете - с един месец. Нарастването на изискуемия общ застрахователен стаж както за мъжете, по този начин и за дамите, е с два месеца. За трета категория труд през 2024 година нужните условия за придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст за дамите са навършена възраст 62 години и два месеца и застрахователен стаж 36 години и шест месеца “. За мъжете изискванията за пенсиониране по общия ред са навършена възраст от 64 години и седем месеца и 39 години и шест месеца общ застрахователен стаж, осведомят от Национален осигурителен институт.
 
„ Лицата, които не дават отговор на горните условия, през 2024 година получават право на пенсия за застрахователен стаж и възраст при навършване на 67-годишна възраст за дамите и мъжете, в случай че имат минимум 15 години автентичен застрахователен стаж, като при тази опция за пенсиониране няма смяна в изискванията по отношение на 2023 година “, разясняват още от ведомството.
 
За лицата, работещи при тежки, нездравословни или характерни условия на труд, също е планувано увеличение на възрастта за придобиване на право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, означават от Национален осигурителен институт. Необходимите условия през 2024 година за придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст при изискванията на първа категория труд за дамите са 10 години застрахователен стаж от първа категория труд, навършена възраст 50 години и осем месеца и общ брой от годините и месеците застрахователен стаж и възраст 94. Условията за мъжете са 10 години положен застрахователен стаж от първа категория труд, навършена възраст 54 години и  два месеца и общ брой от застрахователен стаж и възраст 100. Спрямо 2023 година възрастта за дамите се повишава с четири месеца, за мъжете с два месеца, а останалите условия не се трансформират, прецизират от Национален осигурителен институт.
 
 istock istock
За работещите при изискванията на второкласен труд, изискванията за придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, на които би трябвало да дават отговор дамите, са 15 години застрахователен стаж, положен при изискванията на второкласен труд, навършена възраст 55 години и осем месеца и общ брой от застрахователен стаж и възраст 94. Условията за мъжете са 15 години застрахователен стаж от второкласен труд, навършена възраст 59 години и два месеца и общ брой от застрахователен стаж и възраст 100. Спрямо 2023 година възрастта за дамите нараства с четири месеца, а за мъжете - с два месеца, като останалите условия не се трансформират.

Кой получава висок коефициент при пенсиониране

За военнослужещите, държавните чиновници по Закона за Министерство на вътрешните работи и други специфични ведомства от 1 януари 2024 година възрастта нараства и за двата пола с два месеца. Условията, на които би трябвало да дават отговор за придобиване на право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, са навършена възраст 54 години и два месеца и общ застрахователен стаж 27 години, „ от който две трети би трябвало да са фактически изслужени като военнослужещи или като държавни чиновници в специфичните ведомства “.
 
През 2024 година се усилва и възрастта на учителите за придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст за ранно пенсиониране от Учителския пенсионен фонд. За дамите възрастта нараства с два месеца, а за мъжете с един. Изискващият се училищен застрахователен стаж не се усилва, акцентират от Национален осигурителен институт. Жените учители получават право на ранна пенсия за застрахователен стаж и възраст при навършена възраст 59 години и два месеца и 25 години и осем месеца училищен застрахователен стаж, а за мъжете условието е 61 години и седем месеца и 30 години и осем месеца училищен застрахователен стаж.
 
 istock istock
Увеличение на размера на пенсиите през юли
 
От 1 юли 2024 година ще бъдат увеличени по така наречен „ швейцарско предписание “ действителните размери на пенсиите на всички пенсионери с пенсии, отпуснати преди 1 януари 2024 година Броят на пенсионерите към декември 2023 година е 2 039 000. „ Само незначителна част от тях няма да получат действително нарастване, защото действителните размери на пенсиите им са над оптималния предел на получаваните пенсии, след смяната остават над този предел и надлежно – се приравняват към него “, разясняват от Национален осигурителен институт.
 
От осигурителния институт към този момент осведомиха, че от 1 юли минималният размер на пенсията при цялостен застрахователен стаж се усилва на 580,57 лева, а размерът на добавката от пенсията на умрял брачен партньор (вдовишка добавка) ще се дефинира в размер на 30% от размера на пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал умрелият съпруг/съпруга.
 
За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bgПо тематаОще чиновници с право на ранно пенсиониранеВдигат възрастта и стажа за пенсия пенсиониране писма стаж за пенсия Национален осигурителен институт възраст за пенсия .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->  
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР