Вече над две години обещаният нов спортен комплекс за плувните

...
Вече над две години обещаният нов спортен комплекс за плувните
Коментари Харесай

Никаква яснота около басейн “Младост“, може да прекратят поръчката за комплекса

Вече над две години обещаният нов състезателен комплекс за плувните клубове - басейн " Младост " не е реалност. Липса на финанси стопира плана, а на този стадий продължава да няма никаква изясненост какво ще се случи.

Децата, които упражняват плуване, треньорите им и родителите излязоха на митинг преди два месеца. Причината за митинга беше, че осем деца от плувен клуб ВСИ и учат в спортното учебно заведение желаеха да упражняват в басейна, който така и така е напълнен до краен лимит.

В басейна упражняват три от плувните клубове на Пловдив - Младост 91, Спринт и Пловдив 2019. Тренировки организира и клубът по триатлон Три-екстрийм.

По стандарт коридорите са пет, само че в басейн " Младост " са направени шест коридора, с цел да могат да упражняват децата, само че се случва доста постоянно в един кулоар да има и по 20 деца.

Два месеца по-късно децата от ВСИ упражняват на басейна на ВСИ и не се наложи разбъркване на графика на басейна.

През седмица зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков приказва по тематиката за басейна.

" След последната ни връзка с компанията „ ГБС – Пловдив”,, оттова обявиха, че ще ни изпратят обновени количествено-стойностни сметки какъв брой би коствал басейнът при сегашните цени. Твърде е допустимо процедурата да бъде прекъсната, в случай че стойностите са прекомерно високи ", изясни Титюков.

Министърът на спорта Андрей Кузманов също разяснява казуса с басейна. Той изпрати писмо до Община Пловдив, в което написа, че Общината би трябвало да реши казуса с графиците на басейна и в частност с клуб ВСИ. От министерството обаче не могат да се намесват публично в смяна на графици по отношение на басейна. Според Кузманов не е вярно да се дискриминират децата.

" Няма никакво развиване по отношение на басейна. Очакваме от новото държавно управление оживление по плана. Целта е да съберем към 10 000 подписа за подписката за басейна. На този стадий няма пари за завършването на басейна. За нас е значимо да се обърне внимание на този проблем и Пловдив да има басейн. Намерихме консенсус трите плувни клуба и съумяваме да се готвим. Подготовката върви и ни предстоят държавни шампионати. Нямаме друга опция и се готвим. Нашите съперниците имат преимуществото да бъдат на огромни басейни и това се отразява. Изключително тясно е и в съблекалните има моменти, в които се събират доста плувци. Желаещите да плуват са доста. Обмисляме и нови митинги в случай че не се стигне до решение ", съобщи пред TrafficNews треньорката и ръководител на плувния клуб Пловдив 2019.

Новият състезателен комплекс е плануван за 50-метров басейн с олимпийски размери, а сега децата упражняват на остарелия басейн, който е 25-метров.

В градове като Бургас, Варна, Сандански, Благоевград към този момент имат страхотни плувни комплекси, само че във втория по величина град в България, който дава и най-хубавите плувци на България басейн няма. Само през предходната година пловдивчанинът Йосиф Миладинов завоюва исторически орден за мъжкото ни плуване, печелейки сребро на европейското на 50-метров басейн в Будапеща. Миладинов взе участие и във край на Олимпиадата в Токио, завършвайки осми. В Токио присъединяване взе и най-хубавата ни плувкиня Диана Петкова, която също е пловдивчанка. По шампионати в България и чужбина пловдивските състезатели печелят непрекъснато медали, само че нямат естествени условия за тренировки.

На Държавното състезание, което се организира сега в Бургас пловдивските плувци още веднъж завоюваха голям брой медали.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР