Вече е ясно - седмина са кандидатите за президент на

...
Вече е ясно - седмина са кандидатите за президент на
Коментари Харесай

Битката за БФС: двамата от статуквото и Стилиян Петров за президент

Вече е ясно - седмина са претендентите за президент на БФС за конгреса на 15 март. В последния ден за регистриране в деловодството на централата се отдръпнаха Христо Крушарски и Илиян Стоянов.

Първият си направи шоуто и се отдръпна. Или си мислеше, че прави шоу, то към този момент поомръзна на публиката и е тъкмо противоположното на шоу. Затова нямаше овации и реверанс. Вяла кандидатура, без значение какви са били претекстовете за нейното лансиране. Крушарски разгласи, че поддържа Михаил Касабов. И тук - предстоящо, той е част от статуквото.

Илиян Стоянов посочи персонални аргументи - не може да напусне в този момент Япония, където е треньор към този момент дълги години. Детето му учи, не може да го остави. Посочи, че неговият любимец се споделя Стилиян Петров - един от сподвижниците на Димитър Бербатов.

Така в борбата, най-малко на този стадий, остават (в случаен ред) Димитър Бербатов, Георги Градев, Манол Иванов, Михаил Касабов, Георги Иванов-Гонзо, Петьо Костадинов и Георги Захариев.
Кой кой е и защо се бори?
По няколко думи за по-малко познатите.

Манол Иванов е наследник на огромно име от историята на “Левски ” - Александър Манолов. Това е презентационна кандидатура - някогашният шеф на “Нефтохимик ” желае да се покаже, да придобие известност. И може би да стигне до някакъв пост. Няма неприятно.

През 2016 година той бе измежду хората, основали ЦСКА 1948.

Заедно със своя брат Александър стои зад плана “Кампиония ”, който пробва с съвременни средства да развива детско-юношеския футбол. Услугите там са доста и разнородни. Захариев бе претендент и през есента на 2021 година, като на конгреса се отдръпна от вота и прикани за поддръжка за Димитър Бербатов.

Чест му прави по какъв начин оня ден разгласи: наясно е, че няма да бъде определен, само че желае да провокира полемика за детско-юношеския футбол.

Най-общо можем да разделим кандидатите в две групи - на настоящето статукво (Михаил Касабов, Георги Иванов и Петьо Костадинов) и на смяната (Димитър Бербатов, Манол Иванов и Георги Захариев).

При Костадинов има условности - той показа стратегия и цялостен екип - с нови хора за вероятно ръководство. И съобщи на конференция, че в случай че не бъде определен или не стигне до балотаж, няма да приканва подкрепилите го да гласоподават за различен. Те да си преценяват.

Чисто репутационно и имиджово обаче не може да мине за “промяна ” или даже за “център ”. Част е от екип, който от години работи по идея за футбола, като някои оферти към този момент влязоха в приложимост - при сегашната футболна власт. И в полза на истината са потребни. През годините е бил неприкрит покровител на Борислав Михайлов и гневен критик на Димитър Бербатов.
Една кандидатура ли са Георги Иванов и Михаил Касабов?
Така наподобява, само че не е - най-малко с днешна дата. Мнозина си помислиха, че се прави някаква тактика, с цел да може сегашната власт да си остане в “Бояна ”, въпреки и без Борислав Михайлов най-отпред, а зад кулисите.

Факт е, че имаше разнобой в последните месеци във футболната власт. Такъв пролича и при прословутото регистриране на Михаил Касабов като и.д. в Търговския указател. Опълчиха му се Йордан Лечков, Емил Костадинов и други доближени на Михайлов.

Буквално. Един от “заместниците ”, за които някогашният вратар говореше, до момента в който бе президент.

Кампаниите на Касабов - дълготраен международник в БФС, прочут като другар на немския футбол и най-много на умрелия неотдавна Франц Бекенбауер, и на Гонзо доста си наподобяват. “Кампании ” е мощно казано, само че тъкмо такива могат да се чакат от тях.

Няма конференции, на които да разгласят, че се кандидатират, за какво го вършат, няма стратегии, няма членове на екипи. И двамата обикалят страната и се срещат с клубове, само че за тези срещи не се знае нищо. Правят го и от позицията на властимащи във футбола.

Онзи ден в Бургас срещата на Гонзо с клубове бе проведена от… регионалния началник на БФС Димитър Костов, който я затвори за външни хора. Иванов показва на клубовете управническа стратегия на БФС за интервала 2022-2026 година Няма лична. Не знаем дали е излязъл в отпуск като механически шеф на съюза, както изисква уставът, с цел да се избегне спор на ползи.

Михаил Касабов избра огромната публика на спортния уебсайт “Спортал ”, с цел да каже за първи път публично, че желае да заеме поста на Михайлов, на който дълги години бе вицепрезидент - а преди този момент на Иван Славков. От изявлението му там научихме, че най-малко той не е на работа в БФС сега. Не е и.д. - замества го Емил Костадинов, не е и началник на комисията за подготовка на конгреса.

И въпреки всичко, в случай че Иванов или Касабов се изправят против Бербатов на балотаж (например), най-вероятно единият ще поддържа другия.
Двете мантри - Стилиян Петров за президент и Бербатов не умее да беседва с клубовете
Тази “кампания ” има два акцента. Единият е обвързван с разсъжденията нагоре - какво в действителност съставляват кандидатурите на Касабов и Георги Иванов. Другият са офанзиви към Димитър Бербатов.

От есента потеглиха опити Бербатов и Стилиян Петров да бъдат разграничени.

На среща сред Венцеслав Стефанов, един различен човек - предприемач и лице от прехода, с Бербатов, на някогашния голмайстор е било препоръчано да се отдръпна и пусне пред себе си Стилиян, като бъде негов вице. В подмяна на това Петров щял да получи доста необятна поддръжка. Бербатов е отказал. А Стилиян Петров е отказал да съобщи някогашния си съотборник.

Върви приказка във футболните среди, че Стенли би бил по-добрият президент - поради персонални качества, по-добра диалогичност и информационни умения, до момента в който Бербатов “ни се водел, ни се карал ”. Така приказват.

Забавно е, че някои от рецензиите към някогашния таран на “Тотнъм ” и “Манчестър Юнайтед ” за това, че не умеел да беседва с клубовете, държал се надменно, идват от хора, които в последните години не са виждали Борислав Михайлов онлайн - нито на мач, нито някъде другаде. Със сигурност не и “сред народа ”.

Имаше и политически напън за сюжет “Петров вместо Бербатов ”, но той също не оказа помощ. Така на 15 март се обрисува забавна и непредсказуема борба. Продължават да се вършат доста маневри по етажите на западналата ни, пропукала се и мухлясала футболна постройка с течащ покрив.

Факт е, че с всичките им недостатъци Бербатов и екипът му единствени от избираемите на 15 март претенденти водят акция по разпоредбите - открита, транспарантна, без игра на гоненица, с стратегия, цели и така нататък Ако липсва нещо, то е изненада, нещо ново - лице или концепция. Силен ход, който да притегли внимание.

За някои клубове зенитът на опита на Бербатов да стане президент на БФС бил минал. Така приказват.

“Бербатов към този момент трябваше да е станал президент, щом до момента не е станал… ”, това съобщи анонимно - без да довърши, пред Клуб Z представител на клуб в системата на БФС, който ще бъде и пратеник на 15 март.
Какво ни чака на конгреса?
Дотогава въпреки всичко има време. Всякакви изненади и ходове са вероятни. Във футбола ни тече непрекъсната война, а във войната всичко е разрешено. Дотук - статуквото няма един претендент, само че и опозицията няма сплотяващ подобен.

И не личат доста мотиви за оптимизъм и небосвод - вяла акция, едни и същи послания и обещания. Някои от тях - най-малко на претендентите, които показаха стратегии, са положителни и носещи нещо ново. А все отнякъде би трябвало да се почне. Най-малкото - след измененията в края на 90-те българският футбол съвсем не е ръководен съвременно и вярно, тъй че да вади качествани играчи, треньори и мениджъри, да основава печеливш артикул и да дава добавена стойност.

На 15 март най-малкото ще узнаем дали футболните хора са узрели за смяна или си желаят още от същото.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР