Вече е официално: Гърция ще предприеме необходимите административни и дипломатически

...
Вече е официално: Гърция ще предприеме необходимите административни и дипломатически
Коментари Харесай

Вече официално: Гърция иска €290 милиарда от Германия за вреди от Втората световна война

Вече е публично: Гърция ще предприеме нужните административни и дипломатически стъпки, с които да изиска от Германия репарации за Втората международна война за претърпени вреди.

Гръцкият парламент гласоподава решение в сряда вечерта, съгласно което страната ще изиска публично от Берлин заплащане на компенсации в размер на 290 милиарда евро. Решението беше признато с голямо болшинство, предадоха осведомителните организации.

" Изискването на репарации е за нас един исторически и честен дълг ", разяснява министър председателят на страната Алексис Ципас в своята тирада през депутатите. Той добави, че тематиката дълго време е била обвързвана с финансовата рецесия в страната през последните години, само че съгласно него след формалното привършване на интернационалните помощни стратегии е подобаващият миг тя още веднъж да бъде повдигната. " Имаме опцията в този момент да затворим за страница и за двете страни ", сподели още Ципрас, представен от немския Die Welt.

Въпреки че министър председателят акцентира края на рецесията като подобаващ миг за този дипломатически ход, редица анализатори се съмняват, че повода е друга: идните парламентарни избори през есента в Гърция. Ето за какво без удивление популизмът по тематиката за репарациите нараства и крайнодясната партия " Златна зора " даже изиска нарастване на размера на компенсацията до 400 милиарда евро.

Германците към момента не са коментирали, само че това стори опозиционният водач в Атина - Василив Левенти:. " Германската страна е на мнение, че тематиката е завършена още с заплащането на 160 милиона марки на жертвите и приемането на към 420 000 служащи ".

Германия генерално в действителност счита тематиката за завършена още когато Берлин подписва контракт с Гърция през 1990 година, в който се споделя, че " не се планувани по-нататъшни репарации ". Според представителя на немското държавно управление този въпрос е бил към този момент юридически и политически конкретизиран. Но все пак историците от двете страни не са на едно мнение към момента, което в последна сметка може да докара до търсене на решение от Международния съд в Хага./money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР