Вече дни наред не секва опашката пред Бюрото по труда

...
Вече дни наред не секва опашката пред Бюрото по труда
Коментари Харесай

Безработни ”окупираха” бюрото по труда в Хасково

Вече дни наред не секва опашката пред Бюрото по труда в Хасково. Тази заран имаше най-малко 100-на души, които чакаха да се записват, откакто са останали без работа поради рецесията, провокирана от ковид, написа уеб сайтът ”Марица ”
Въпреки апела на Бюрото, регистрацията да се извърши онлайн, и обстоятелството, че документи за обезщетение могат да се подадат до 14 дни след края на изключителното състояние, хората са на опашката.

Знаем за това, само че не мога да остана и месец без приход. Колкото по- бързо си подам документите, толкоз по- бързо ще получа първото обезщетение, разяснява жена на междинна възраст, останала без работа.

За да се избегне скупчването на хора, към този момент вписаните безработни не е належащо да идват на място да потвърдят регистрацията си. Това може да стане и по телефона.

За интервала от 13 март, когато бе въведено изключителното състояние до 2 април, записаните безработни в Хасково са 730. Те са с 2.4 пъти повече по отношение на същия интервал на м.г., споделиха от Бюрото. Това са хора останали без работа, откакто магазини, заведения и други бяха принудени да затворят. Пред бюрото хората стояха на групи, някои нямаха маски.

Няма взрив на българи завърнали се от чужбина, които се записват като безработни, оповестяват от общественото министерство. Според него през март записалите се след претовареност в чужбина са 1075 души. Броят им е по-малък от март предходната година, тогава в бюрата по труда регистрация са създали 1133 души, работили отвън страната.

От министерството обаче регистрират и обстоятелството, че тези хора подлежат на карантина и евентуално част от тях ще се записват на по-късен стадий. За интервала на изключителното състояние те не губят правата си.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР