Вече бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов

...
Вече бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов
Коментари Харесай

Сандов спрял строежи по Струма в Кресна

Вече някогашният министър на околната среда и водите Борислав Сандов разгласи във вторник, че предходния ден, който му бе последния на поста, е издал заповед за прекъсване на две процедури за градеж на части от трасето на автомагистрала " Струма " през Креснеското дефиле, тъй като Европейската комисия чака от България нова оценка за влияние върху околната среда (ОВОС) на целия този сектор и оценка за съгласуемост с екомрежата " Натура 2000 ".

Във Фесбук той изясни, че решението е взето след получено на 27 юли писмо от службите на Европейска комисия, че от българското държавно управление се чакат тези нови оценки за Лот 3.2 в региона на Кресненски пролом с цялостно и равностойно разглеждане още веднъж на всички вероятни други възможности за трасето на този сектор.

" Европейска комисия недвусмислено акцентира, че не може да се предрешава изборът на други възможности и че службите на Европейска комисия ще следят от близко всички дейности по плана и ще подсигуряват сходството с екологичното законодателство, като вземат нужните ограничения в тази посока, в случай че е нужно ", показва Сандов. Той добавя, че единствено ден преди писмото от Европейска комисия е обяснил на районния министър, че " с цел да се спазят условията на европейското и национално законодателство и да не се изгубят европейски средства, е нужно да се изготвят нови Оценка на въздействието върху околната среда и Оценка за съвместимост и че решението по Оценка на въздействието върху околната среда от 2017 година не може да се ползва ".

Затова на 1 август той е спрял две процедури за строителство на части от Лот 3.2, тъй като биха предопределили утвърденото през 2017 година трасе, което пък нарушава евроизискванията и биха довели до следващи ограничения от страна на Европейска комисия по отношение на България.

" Още от началото на мандата на държавното управление показах, че оптимално бързото започване на нов Оценка на въздействието върху околната среда и оценка за съгласуемост с всички вероятни други възможности отвън Кресненски пролом и град Кресна е най-важното изискване за ускорение градежа на автомагистралата, за приемане и опазване на европейското финансиране и за попречване на бъдещи наказателни процедури ", написа Борислав Сандов.

Той твърди, че решението му е напълно в синхрон с българското законодателство и с рекомендациите на Европейската комисия и не слага под риск средства на Европейски Съюз и България няма да връща пари в резултат на това решение.



Точно това обаче обявиха от ГЕРБ. Бившият вицепремиер по еврофондовете Томислав Дончев разгласи пред публицисти, че решението на някогашния към този момент екоминистър връща плана четири-пет години обратно и може да се наложи България да връща всички вложени до момента в автомагистралата европейски средства.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР