Вече 20 години той подготвя националния отбор за Международната олимпиада

...
Вече 20 години той подготвя националния отбор за Международната олимпиада
Коментари Харесай

Александър Велинов, който отглежда поколения медалисти по лингвистика

Вече 20 години той приготвя националния тим за Международната олимпиада по филология. Трудът му е увенчан с безспорен триумф след орден, който изкачва България на първото място в света за всички времена. Александър Велинов е Човек на деня на Свободна Европа.

България е преди всичко по брой златни медали по филология за всички времена. Това значи от първата Международна олимпиада през 2003 година до момента. Оттогава Александър Велинов приготвя осмината най-хубави по филология гимназисти в България за нея.

Има доста ранглисти за триумфи на участниците в интернационалните надпревари по филология, само че в тази, най-престижната, неотдавна България съумя да изпревари Съединените щати, в чийто врат диша от години.

На последната конкуренция Константин Георгиев от математическата гимназия в Русе, а Съединени американски щати - не. България, дружно със Съединени американски щати и Русия, са безспорните водачи в надпреварата по малко познатата просвета.

Но какво в действителност е филология?

Тя съдържа познания за фонологията, морфологията, синтаксиса, фонетиката, семантиката, прагматиката, лексикографията и лексикологията на един език. В надпреварите се вземат решение лингвистични задания, които съдържат най-често езиков материал на чужд за решаващите ги език.

На база на това и предоставените им преводи (които могат да бъдат и разбъркани) се чака състезателите да създадат заключения за фонетични, граматически или други езикови феномени в непознатия език и да преведат вярно контролните образци.

Ето една примерна задача: Задачата с козата

Дадени са думи на езика суахили и техните преводи, показани в различен ред.

mtu, mbuzi, jito, mgeni, jitu, kibuzi

исполин, козичка, посетител, коза, човек, огромна река

А) Определете преводните сходства.

Б) Преведете на суахили: поток, дете

В) Преведете на български: jigeni, mto

Състезанията по филология стартират още през 50-те години в Съюз на съветските социалистически републики, а в България - от 1983 година Самият Велинов е нееднократен медалист и народен първенец по филология през 1996 година, когато приключва британската гимназия в София.

Той се възпламенява по тази просвета, когато е деветокласник, от преподавателя си по филология проф. Руслан Митков. После, като студент, се връща като учител в някогашната си гимназия и там основава клуб по филология.
 Велонов със състезателите от националния тим след 19-ата Международна олимпиада по филология, която се организира на остров Ман, 29 юли 2023 година
В момента в доста гимназии в България има такива клубове, спонсорирани просветителното министерство и над 40 математици и филолози преподават на децата.

Най-добрите 16 състезатели се излъчват след националната олимпиада и националното съревнование по филология. Следва едноседмичен лагер, на който тези възпитаници се готвят интензивно и след още два контролни изпита 8 от тях остават да съставляват България на интернационалната олимпиада. Преди това обаче още две седмици Велинов и сътрудниците му ги приготвят в STEM центъра на министерството на образованието в София.

Тези 8 деца съвсем всяка година са разнообразни, само че всяка година медалите на България са неизменими - дотук общо 83, от които 22 са златните.

Тези триумфи, на фона на ниските (добър 3,93 по български език и литература) резултати на българските гимназисти от матурите, Велинов изяснява с главната цел на просветителната система в България. Той я дефинира като блян “да се направи едно плато, т.е. да няма изоставащи, да няма необразовани ”.

" Основните старания са ориентирани към това, надлежно не се обръща задоволително внимание на напредналите. Т.е. задачата на образованието не е да поддържа някакви висши достижения, а да има една непоклатимост в основата на всички ”, споделя той пред Свободна Европа.

След 25 години преподаване в този момент един от учениците му - Любомир Златков, е негов асистент при подготовката на тима за интернационалната олимпиада.

“Много от учениците, които към този момент са приключили и университет - множеството от тях не не престават да учат филология, идват да ми оказват помощ. Дали да вършат задания, дали като посетител лектори, дали като жури на някои от надпреварите - доста оказват помощ ”, споделя Александър Велинов.

В момента той преподава филология в Софийската математическа гимназия като занимание. Иначе работи в ИТ сферата и има управническо и техническо висше обучение.

А ето и решението на задачата с козата:
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР