Вдигат заплатите в социалната сфера със задна дата.Социалният министър Иванка

...
Вдигат заплатите в социалната сфера със задна дата.Социалният министър Иванка
Коментари Харесай

Вдигат заплатите в социалната сфера със задна дата


Вдигат заплатите в обществената сфера със задна дата.

Социалният министър Иванка Шалапатова разгласи, че  заплатите на работещите в обществената сфера ще бъдат увеличени от 1 януари със задна дата.

Пред отрасловата парламентарна комисия тя посочи, че нужните средства ще бъдат обезпечени от

плануваните близо 250 милиона лв. в държавния бюджет за компенсиране на неравенствата в заплащането в другите структури на администрацията:

„ От целия заделен запас ще бъдат вложени средства, които ще усилят възнаграждението на хората както в системата на АСП,

по този начин и в системата на Главна ревизия по труда,

Агенцията по заетостта, Агенцията за хората с увреждания,

Агенцията за качеството на обществените услуги, всички сътрудници, които са на терен “, сподели министър Иванка Шалапатова.

За през днешния ден е планувана среща с представители на синдикатите заради  общественото напрежение в Агенцията за обществено подкрепяне.

Там работещите са в подготвеност за ефикасна стачка, в случай че не им бъдат увеличени възнагражденията.
Заплатите у нас ще порастват над два пъти
по-бързо от инфлацията през 2024 година, като предстоящият растеж е 9 процента, а средногодишната инфлация ще се откри на равнища от 4 %. Това предвиждат от компанията „ Алианц трейд “ (Allianz Trade) и  от „ Йолер Ермес “ (Euler Hermes) в регулярния си отчет за България.

Отбелязва се, че въпреки растежът на възнагражденията да се забавя спрямо предстоящите 13,5 % за 2023 година, те ще изпреварват
безапелационно нарастването на цените.
Анализаторите на компанията чакат по-малък растеж на потребителските разноски – 2 % за 2024 година по отношение на 5,5 и 3,7 % през 2023 година и 2022 година

Още по тематиката:
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР