Вдигането на минималната работна заплата на 710 лева е заложено

...
Вдигането на минималната работна заплата на 710 лева е заложено
Коментари Харесай

Асен Василев отказва да се извини на работодателите, страната ни чака 1,6 млрд. евро по Плана за развитие за 2022 г.

" Вдигането на минималната работна заплата на 710 лв. е заложено от началото на април ". Това съобщи пред вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, като посочи, че параметрите на МЗР могат да бъдат изменени от Народното събрание, тъй като той гласоподава бюджета на страната.

Той изясни, че оптималният застрахователен предел се подвига от 3000 на 3400 лв., тъй като, когато се подвигат междинните заплати, би трябвало да се подвига и оптималният застрахователен приход и това е обикновено: " Значително е обезщетен по отношение на междинните стойности на възнаграждение в страната.... Когато има политическо напрежение, оптималният застрахователен приход не се подвига - пред последните две години не е вдиган. Сега по тази причина се споделя, че скача с доста ". За дълга, който Бюджет 2022 планува да бъде стихотворец, министър Василев съобщи, че не е огромен:

" Дългът, който поемаме, е по-малък от финансовите вложения, които ще създадем. Ние поемаме дълг, с цел да влагаме, а не с цел да плащаме пенсии, обществени заплащания или да плащаме държавни разноски ". По думите му могат да бъдат удвоени финансовите вложения и да се вземе по-малко дълг, с помощта на забележителното усъвършенстване на приходите в хазната. Асен Василев уточни, че " към момента не всички течове (от държавните средства) са спрени ".

България чака тази година от Европейски Съюз първите 1,6 милиарда евро по своя Плана за възобновяване и резистентност, разгласи вицепремиерът и министър на финансите.
Според него договарянията с Европейската комисия по българския проект не са лесни, само че се чака страната ни да има утвърждение към края на март или началото на април, след което да получим финансиране по избрани планове. " За истината не би трябвало да се оправдавам ", съобщи министърът на финансите по отношение на искане от работодателите да получат опрощение от него поради изявлението му, че част от тях са некомпетентни.

" Истината е, че сега, в случай че погледнем продуктивността на труда, България е към малко на 50% от междинната работливост на труда в Европейски Съюз. Ако погледнем равнището на възнаграждение, нашето възнаграждение е към 26% от междинното в Европейски Съюз. Т.е. продуктивността на труда доста изпреварва заплащането. има доста аргументи за това. Но истината е, че в случай че в действителност има работодатели, които не могат да обезпечат задоволително добра организация и задоволително добър артикул, тъй че един служащ да отбрани 350 евро на месец, не мисля, че тези работодатели биха останали на пазара ", посочи той.

Василев се съгласи с мнението на работодателите, че страната е неприятен шеф: " Затова има вицепремиер по дейно ръководство, който работи в посока да се вдигне успеваемостта и да се понижат хората, които непродуктивно работят. Всички министерства и организации ще си създадат нови щатни написания и нови равнища на възнаграждение, тъй че в границите на съществуващия бюджет за личен състав, който имат, да имат по-малко личен състав, който да работи по-ефективно и да е по-добре заплатен ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР