Вдъхновени истории Българска студентка впечатли в Италия с необичаен проект

...
Вдъхновени истории Българска студентка впечатли в Италия с необичаен проект
Коментари Харесай

Българска студентка впечатли в Италия с необичаен проект

Вдъхновени истории Българска студентка впечатли в Италия с необикновен план Александра Джоджева изследва връзката сред възприятията и цветовете  Сабина Иванова 21 ноември 2019, 08:01  Българска студентка впечатли в Италия с необикновен план Източник: Александра Джоджева, персонален списък
оледа. Александра Джоджева се готви да посрещне празника дружно със фамилията си. Внезапно, навръх този ден, тя получава писмо и стартира да крещи: "Приеха ме! "

За Алекс този ден ще е един от най-хубавите. Тя е утвърдена за стипендия в университета R.U.F.A (Rome Academy of Fine Arts), където вероятността да бъдеш признат не е изключително огромна. Цялото семейство изпада в еуфория и за Алекс това ще бъде една страст, която напълно скоро ще окаже използвана в изкуството. Но по какъв начин?

Александра Джоджева е родена в Бургас, само че прекарва целия си умишлен живот в София. Родителите й имат доста съответни проекти за нея - тя би трябвало да се занимава с "нещо съществено ".

Само че преподавател по изобразяване на Алекс й споделя, че тя има капацитет да се занимава с изкуство.

Алекс взема решение да опита шанса си и е призната компетентност "Графичен дизайн " в Нов български университет.

Началото за нея е доста мъчно. " Нямах обучение в областта на изкуството като другите от потока ми. Дори не бях работила с фотошоп ", спомня си Александра за този интервал. По време на лекция, професорът споделя: " Истината е, че единствено 10-15% от вас в действителност ще се занимават с графичен дизайн . " Тогава Александра си споделя: " Аз ще бъда от тези 15 % ! " и добавя: "Първата година не правех нищо друго, с изключение на да чета и да се практикувам, с цел да догоня останалите ".

Днес тези провокации са в предишното. А това, което тя прави впечатлява даже преподавателите й в Италия.

Александра отпътува за специализацията в Рим, където професор Емануеле Капели, едно от най-известните имена в региона на дизайана, слага на всички студенти една задача. "La Divina estetica " - "Божествената хармония " .

ВИЖТЕ ПРОЕКТА "БОЖЕСТВЕНАТА ЕСТЕТИКА "
Каква е връзката сред цветовете и страстите  Вдъхновените Александр Джоаджева снимка  Вдъхновените Александра Джоджева снимка  Вдъхновените Александра Джоджева снимка  Вдъхновените Александра Джоджева снимка
"Нямаше никакви ограничавания какъв ще е крайният артикул ", спомня си Алекс. Пълната креативна независимост обаче може да бъде доста объркваща, изключително в случай че не си привикнал да мислиш концептуално, изяснява тя. " В един миг си споделих - няма хармония, всичко е грозно и няма смисъл ", стартира да мисли Алекс. Но италианският професор сяда и даже стартира да чертае схеми. с цел да я насочи и да й даде ентусиазъм. Тогава Алекс стига до просветление.
 Александра Джоджева
" Няма къде другаде естетиката да се намира, с изключение на в теб. Божественото е проявяване на индивида. И най-много в страстта . Няма нищо по-чисто от страстта. Много хора се пробват да изфабрикуват страстите си, с цел да се нагодят със обстановката , само че първичното нещо, което си усетил е доста чисто. Не е подправено от нормите. Стори ми се неповторимо към днешна дата, тъй като всичко е доста подправено, подредено, даже за храната има филтри - какво остава за страстите ? "

Алекс стартира да чете научни проучвания за страстите и попада на теорията на американеца Робърт Плутчик. Моделът изработен от него свързва цветове и страст в едно емоционално-цветно колело. Както главните цветове кореспондират по сред си и се допълват, по този начин и страстите изобразени на колелото, са подредени по подобен метод.

Колелото е формирано от 8, съгласно Плутчик, първоначални страсти, които са противоположни двойки – гняв-страх, радост-тъга, очакване-изненада, отвращение-доверие . В най-натуралната си и първична форма те усилват интензитета си – ярост-терор(ужас), екстаз-скръб, бдителност-изумление, омраза-възхищение. Колкото повече се отдалечаваме от първичните страсти, толкоз и интензитетът на цвета избледнява.

" Като дизайнер ме заинтригува основаната от него прилика сред страсти и цветове и желаех да ревизира какъв брой акуратна е тя ", споделя Алекс.

"Любопитна бе връзката с дадена страст, реакцията, която човек получава при изпитването ѝ и цветните асоциациите с нея. Интересно ми бе от какво се повлияват те, дали цветът ще е същият, променен или изцяло друг. Освен всичко това, желаех да запечатам и отразя момента, в който Божественото проявяване – страстта, беше най-ярко.

Затова взех решение да проведа опит основан на прочувственото колело. Той се състоеше в това да събера извадка от хора от разнообразни страни, култури и убеждения, и да проведа с тях изявленията. " На всеки един участник в опита е заложена страст, която да свърже с цвят. Александра прави портретни фотографии, до момента в който те приказват за най-личното им прекарване на дадена страст и сверява дали асоциацията на цвета на хората, които тя интервюира, дава отговор на теорията на Плутчик.

Голямото предизвикателство пред Александра е по какъв начин хората, подбрани за интервютата да бъдат откровени и да се върнат към първичната страст и да не я филтрират.

" Когато обаче питаш хората за съкровени неща, внезапно нищо не се случва по проект ", споделя Алекс. " Беше доста натоварващо прочувствено за мен. Минах през всички осем страсти дружно с хората, които снимах . "
 Александра Джоджева и планът Божествената хармония.
" Най-силното проявяване беше на тъгата на едно момиче от Португалия. Тя се разплака, тъй като говореше за гибелта на домашния си любим. В същото време беше изгубила и непосредствен човек. Начинът, по който говореше за прекарването си беше разтърсващ . След като записът завърши се прегърнахме. Това беше един паметен миг. Ценното на плана са хората и това, което те са изпитали като страст. Личната им страст.

Жълто като наслада.

За едно момиче от Португалия щастието е с цвят на горчица. " Всяко лято, когато със фамилията й са отивали на море, татко ѝ е пускал в колата песента "Golden Brown ". За нея щастието е с цвят на горчица ", спомня си още Александра.
 Лорис Комета, който претърпява изневярата на приятелката си.
Гняв, който се поражда от безсили е. Това усеща момче от Италия. " Беше схванал, че приятелката му е изневерила, само че той е подложен пред приключен факт - няма какво да направи. Безсилие, което ражда яд . Неговият цвят беше блестящо алено ", споделя още Александра.

Александра работи с хора от Италия, Израел, Португалия, Германия. Проектът я научава, че откъдето и да си - страстта е нещо универсално . Както и е универсално да се опитаме да я прикрием.

Експериментът удостоверява теорията на американския психолог. Емануеле Капели и всички сътрудници на Александра са впечатлени и заинтригувани от резултата.

Това обаче не е краят на опита. След завръщането си в България, професор Кожухаров от Нов български университет предлага на Александра да направи галерия с портретните фотографии.

Докато гледа обратно към Италия и фотосите, Алекс наподобява по-уверена в себе си. " В началото беше мъчно. Но обстоятелството, че се оправих сама ми дава самочувствие и уверенос т. "

Емоциите и историите на хора от целия континент можете да видите от 26 ноември в постройката на Нов български университет.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР