Вчерашното решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) в изборните протоколи

...
Вчерашното решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) в изборните протоколи
Коментари Харесай

Абсурдно, опасно и цинично: Цветозар Томов обвини ЦИК, че засекретява данните от машинния вот

Вчерашното решение на Централната изборна комисия (ЦИК) в изборните протоколи да не се регистрират поотделно гласовете от машините и от хартиените бюлетини, а всичко да се записва в една обща рубрика, е " манна небесна за изборните мошенци " и самобитно засекретяване на машинния избор, разяснява Цветозар Томов.

" Това решение е като да отключиш вратата на жилището си, с цел да не създаваш проблеми на възможни крадци да разрушават ключалки ", написа той.
Проблемът с новото условие, измислено от ЦИК е, че по този начин на процедура данните от двата вида гласоподаване няма да могат да бъдат сравнявани или проверявани.
Като израз на противоречие с ретроградното решение през вчерашния ден като представител на ЦИК- пост, който той заема от май 2021 година до момента. От представителя се чака да показва решенията на комисията, само че съгласно Томов последното взето такова е " неуместно, рисково и цинично ".

По думите му, ЦИК просто не разрешава на секционните комисии да впишат резултат (този от машинния вот), което няма по какъв начин да се съчетае с претенцията (и задължението) да се обезпечи бистрота на изборния развой, добавя Томов.

Томов, който остава член на ЦИК, показва още, че в поддръжка на дейностите е имало един единствен мотив - това, че се облекчава секционния протокол и работата на СИК-овете.

Инициативата пристигна от члена на ЦИК от квотата на Българска социалистическа партия Емил Войнов. Той беше подсилен от членовете на комисията, излъчено от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи - партиите, които бяха основателите в 48-ото Народно заседание за връщането на гласуването с хартия.

Този път общите им старания срещнаха поддръжка и от двама души от квотата на " ИТН ", които също гласоподаваха " за " концепцията за записването на гласовете в една рубрика.

" Против " предлагането на Българска социалистическа партия гласоподаваха единствено четирима в ЦИК: ръководителят на комисията Камелия Нейкова (също номинация на " ИТН " ), Росица Матева (номинация на " Изправи се! Мутри, вън! ", Цветозар Томов и Любомир Георгиев (номинации на " Демократична България " ).

" Продължаваме промяната " няма свои представители в ЦИК.

От " Демократична България " оповестиха, че ще апелират решението пред Върховния административен съд. Представителят на партията Божидар Божанов сподели пред Nova, че с изключение на да докара до възможни механически неточности, нововъведението е и опция вотът да бъде сменен като просто се махнат 20 разписки от машините и вместо това се прибавят хартиени бюлетини.

“Знаем, че секционните комисии вършат неточности, само че когато имаш двата съставния елемент, по-късно може да бъде тествано в РИК от кое място е пристигнала грешката ”, изясни той.

В изявление за bTV Цветелина Пенева от Обществения съвет на ЦИК също изрази опасения за организацията и честността на идния избор.

" Аз импровизирано и като персонално мнение считам, че по метода, по който върви този развой, нищо чудно да се окаже, че няма да имаме право на избор и да гласуваме единствено с хартиени бюлетини ", сподели Пенева.

Това обаче не е единственото незнайно за идните избори. Все още не се знае каква ще бъде организацията за видеонаблюдението, което би трябвало да бъде осъществено за първи път. В ЦИК има хрумвания да се употребяват таблети, телефони или камери по този въпрос, само че все още няма никакво взето дефинитивно решение.

Няма изясненост и към платформата за онлайн видеонаблюдение, която би трябвало да е част от процеса, както и за софтуера на машините, който би трябвало да бъде изменен според новите промени в Изборния кодекс.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР