Вчерашният дъжд не беше екстремен като онзи от миналата седмица.

...
Вчерашният дъжд не беше екстремен като онзи от миналата седмица.
Коментари Харесай

Фандъкова: Ударно модернизираме София

Вчерашният дъжд не беше рисков като оня от предходната седмица. Отзовали сме се на няколко сигнала след дъжда. Проблемът с наводненията ще се реши, когато се построи цялостна канализация. В такива случаи най-важна е предварителната защита, по тази причина непрестанно почистваме шахти и оттоци.

Канализацията в централната градска част е на към 100 години. По време на рехабилитациите подменяме и канализацията. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова в ефира на „ Тази заран “ по бТВ.

"Все още е допустимо да се строи с така наречен изгребни ями – за мен законът би трябвало да забрани такава опция, това се оказва проблем в проливните дъждове ". По думите й за последните години са вложени доста средства в възобновяване на инфраструктурата. „ Изградени са над 200 км. канализация и водопроводна мрежа. Това е доста сериозна инвестиция, която не се вижда, тъй като е подземен. Тази година построяваме към 50 км тръбопровод и канализация. 4 км. канализация, 12 км. тръбопровод се построяват в кв. „ Симеоново “ – към 7 млн. лв. са вложени там до в този момент “, добави тя.
Столичният кмет разяснява и на какъв стадий е строителството на третия лъч на метрото, както и дали има опция да се пусне предварително. „ Графикът, който сме създали е извънредно стегнат. Това е голям обект и е доста значим за София. Над половината от тунелите са пробити. 8 км. с 8 метростанции ще бъдат подготвени до края на 2019 година. Още 4 км. с 4 метростанции ще са подготвени при започване на идната. “, обясни тя.

На въпрос дали новите метровлакове не са прекомерно дребни и неуместни, Фандъкова съобщи: „ Влаковете са нови, съвременни и енергоспестяващи. Те са от най-ново потомство. Очакваме стартирането им с неспокойствие “.
Фандкова сподели още, че по време на ремонтите в цяла София се касае за огромна рационализация на транспортната инфраструктура и уголемение. Тя означи също, че тежките процедури по отчуждаване на терените забавят строителството.

„ Ремонтират се тротоарите по ул. "Московска ", освобождаваме ги от коли. Ще продължим при сектора край храм-паметника "Александър Невски ". Малко са обезпокоени сътрудниците, само че за нас е значимо да се освобождават тротоарите от пешеходците “, сподели столичният кмет Йорданка Фандъкова.
"Участъкът край "Ал. Невски " ще бъде напълно пешеходен. Местата за коли понижават и ще са зад храм-паметника ", добави тя. На въпрос за възможен ремонт в сектора към ул. "Солунска " и бул. "Христо Ботев ", Фандъкова сподели: "Правим процедура и предвиждаме подобен ремонт, в случай че не тази година, то другата ".

Относно построяването на детска градина в ж.к. "Манастирски ливади ", която е обещана от 2015 година, кметицата съобщи: "Със сигурност тя е проектирана, имаме финансиране за това и започваме към края на тази година. В кв. "Кръстова вада ", където няма никаква, към този момент се строи. Тази година откриваме три нови, започваме цялостна реорганизация и строителство на девет други. Отделили сме цели 9 милиона лв. за новите и над 23 милиона са обезпечени са строителството на новите девет ".

Запитана за какво детската площадка в Манастирски ливади, за която бе дадено да е подготвена за 15 дни, се бави към този момент месец, Фандъкова сподели: "Работата спря поради изобилните превалявания и защото сега има няколко плана за самата детска площадка, които се разискват. Кметът на региона ще би трябвало да утвърди този план, който хората изберат, с цел да са удовлетворени. Важното е, че отвоювахме този план, беше си цяла борба ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР