Вчерашната емисия дълг на вътрешния пазар, която Министерството на финансите

...
Вчерашната емисия дълг на вътрешния пазар, която Министерството на финансите
Коментари Харесай

Поредна провалена дългова емисия

Вчерашната емисия дълг на вътрешния пазар, която Министерството на финансите опита да пласира, е провалена.

Това заяви през днешния ден в Народното събрание отрасловата служебна министърка Росица Велкова, която бе запитана какво се случва и за какво няма информация. По личните ѝ думи, постигнатата рентабилност, или казано просто - цена на дълга, е била прекомерно висока и по тази причина МФ е отказало да вземе парите. 

Това е следващата провалена емисия през тази година, откакто друга също бе отмненена, а трета - съвсем провалена, тъй като не набра нужното количество свежи пари. Към момента са набрани едвам 7 от 10,3 милиарда лв. и е явно, че следва ново излизане на пазара. Очевидно е и че той ще става все по-скъп. 

Иначе - през днешния ден Велкова приказва по тематиката за недостига. Депутатите - съвсем същите, които през февруари на тази година надуха разноските до големи размери - през днешния ден я разпитваха за какво те са толкоз високи и какво прави министерството да си смъкна. В последна сметка, както Клуб Z към този момент написа, дефицитът за 2022 година ще бъде леко понижен до 3,4% и това е с помощта на остатък от пари по Плана за възобновяване и резистентност. 

Ако обаче се запазят всички разходни политики, такива каквито са планувани, то дефицитът през 2023 година ще удари 11 милиарда лева, или 6,6%. Това е най-малко изказванието на Министерството на финансите. В този случай България може да се сбогува с желанието за еврозоната от 2024 година. 

От друга страна - някогашният финансов министър Асен Василев е уверен, че МФ лъже с политически аргументи, подценява приходите и надценява разноските, с цел да плаши обществото. Според него действителният недостиг за следващата година е 4 милиарда лева или едвам 2% от Брутният вътрешен продукт. В този случай еврозоната остава като вид. 
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР