Вчера започна ремонтът на покрива на Националната библиотека Св. св.

...
Вчера започна ремонтът на покрива на Националната библиотека Св. св.
Коментари Харесай

На покрива на Националната библиотека ще има съоръжение за снайперисти

Вчера стартира ремонтът на покрива на Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий ". Той ще продължи 90 дни, цената му е 782 400 лева, а част от покрива ще бъде снабдена със оборудване за снайперисти. Информацията беше оповестена на брифинг в библиотеката, в който участваха шефът на институцията Красимира Александрова, както и представител на компанията " Биас-С " ООД, която прави ремонта.

Александрова съобщи, че ще бъде сменена отлепилата се предходната година каменна пластика. Става дума за 28 детайла, които тежат по над 300 кг. Ще бъде сменен и огромният оберлихт - плоскостите от транспарантния покрив. През февруари, 2017 година няколко от тях паднаха и раниха човек, а през 2016 година покривът протече след значителни дъждове. По време на ремонтните действия библиотеката няма да стопира да работи.

На журналистически въпрос подари парите са задоволителни за повсеместен ремонт, или това е краткотрайна мярка, Александрова отговори, че за повсеместен ремонт на постройката са нужни милиони левове. Библиотеката се нуждае от промяна на електрическата апаратура, на ВИК инсталацията, на парното отопление, на дограмите, както и от измазване на фасадата. " Смятам за рационално да се работи поетапно, а затварянето на библиотеката е неприемливо ", означи Александрова.

Представителят на строителната компания " Биас-С " ООД инж. Николай Борисов разяснява, че е мъчно да се работи по постройка, която е издигната преди 65 години и в никакъв случай не е ремонтирана главно. Строителните действия са съобразени с отпуснатите от Министерството на културата средства. А с цел да се предотвратят бъдещи течове, на покрива ще бъде направена хидроизолация.

На журналистически въпрос дали на покрива ще има площадка за снайперисти Борисов отговори утвърдително. Той посочи, че частта на покрива, която гледа към Св. Александър Невски ", предлага отлична видимост към храма, тъй че и сега там постоянно биват разполагани снайперисти. " Част от керемидите са натрошени точно поради снайперистите, по тази причина ще създадем особено оборудване за тях. Керемидите ще бъдат заздравени и ще има кулоар, по който те да минават ", посочи той.

На въпрос на " Дневник " какво е положението на документите, които бяха повредени от течовете на покрива на библиотеката, Александрова отговори, че те не са били доста и към този момент са минали през реституция. " На този стадий мога да кажа, че няма повредени документи ", беше безапелационна тя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР