Вчера ви съобщихме, че специализираната прокуратура внесе в съда по

...
Вчера ви съобщихме, че специализираната прокуратура внесе в съда по
Коментари Харесай

Най-довереният човек на Цветан Василев е обвинения в пране на пари

Вчера ви съобщихме, че профилираната прокуратура внесе в съда по делото КТБ искане за задържане на петима доверени хора на Цветан Василев, измежду които финансовият шеф на "Дунарит " Никола Киров.

Финансовият шеф на "Дунарит " арестуван за пране на пари

Един от най-доверените хора на Цветан Василев в оръжейния му бизнес е точно Никола Киров, както и още 4-ма получили 2,5 млн. лева като коледни бонуси през 2013 година Смята се, че милионите са присвоени от КТБ.
Името на Киров се свързва с Василев през 90-те година, когато дружно работят във финансова къща “Фина-С”. По-късно Киров ще дава отговор за военните фабрики на Василев посредством “Дунарит” и “Авионамс”.
Заедно с Киров клиенти на Специализираната прокуратурата са и Иван Стойков - някогашен шеф на “Бромак”, както и Васил Шуманов, Венцислав Тодоров и Красимир Зарев. Сега двама от тях работят като водач и охранител, а третият - Зарев, е незает.
Разследването против петимата е почнало през 2015 година и се е водило за укриване на налози, само че в хода му прокуратурата е събрала доказателства за пране на пари. На 10 януари уличените получили обвинявания за пране на пари по предписание на 14-членната незаконна група, ръководена от Василев.
Материалите по това дело били отделени от производството за банкрута на КТБ. “За да реализира Василев “инвестиционните” си планове с обществен запас – пари на инвеститори в КТБ, той в действителност построява две следени от него структури, официално самостоятелни една от друга, само че действително ръководени напълно от него”, описа източник от прокуратурата за старта на следствието. “Това са конструкция на ръководство и работа в КТБ, която да разрешава отпущането на заеми по негово разпореждане и предпочитание, и конструкция от търговски сдружения, посредством която средствата от отпуснатите заеми да се употребяват и насочват към крайни получатели отново по разпореждане, предпочитание и преценка на самия Василев”, добави източникът ни.
През 2013 година 2,5 млн. лева от КТБ били раздадени в книжни подаръчни торбички по предписание на Василев на петимата упрекнати. Милионите били присвоени от КТБ посредством фиктивни заеми и по-късно разпределени като
бонуси от така наречен черна каса на Цветан Василев, твърди обвиняването.
“На 18 декември 2013 година всеки един от упрекнатите собственоръчно е удостоверил, че е получил пари като коледни
бонуси в торбички, изнесени от офис на счетоводната компания “Финансово консултиране” в постройката на бул. “Цар Борис III” 159”, сподели прокурор Сийка Милева.
Те са знаели или най-малко са предполагали, че парите, които са получили, са били присвоени от КТБ, счита обвиняването.
Преди да получат парите, Никола Киров изпратил писмо до Василев, с което молел да разпореди на дясната му ръка тогава- Бисер Лазов, да преведе парите. За всеки сумата била друга.
Лазов е един от подчинените на Василев, който всекидневно му изготвял доклад за всички получени и разплатени пари.
Освен това упрекнатите били свързани с търговски сдружения, които са получавали необезпечени заеми от КТБ за десетки милиони левове.
Друг от прокурорите в правосъдната зала през вчерашния ден - Ангел Кънев, сподели, че четирима от упрекнатите постоянно са пътували до Сърбия през последните години. Като доказателство той цитира информации от Гранична полиция. В Белград е самият Василев от 2014 година
По време на пледоариите си прокурорите нееднократно прекъсваха присъстващи в залата юристи и близки на арестуваните. Това изправи на нокти арбитър Пламен Панайотов, който предизвести нарушителите на реда в залата, че ги грозят санкции до 500 лева
Адвокатите на упрекнатите са единомислещи, че клиентите им са почтени. Те настояват, че по този начин се оказвало принуда против тях, защото били очевидци по делото за банкрута на КТБ против Цветан Василев, което към този момент е на стадий четене на обвинителен акт.
След заседание арбитър Пламен Панайотов остави и петимата зад решетките.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР