Вчера следобед се състоя официалното откриване на новия STEM Център

...
Вчера следобед се състоя официалното откриване на новия STEM Център
Коментари Харесай

Иновативен STEM Център заработи във Варненската Професионалната гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи

 Вчера следобяд се състоя формалното разкриване на новия STEM Център на Професионалната гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи (ПГКМКС) в гр. Варна. Той е построен благодарение на Центъра за креативно образование и включва някои от най-иновативните просветителни технологии като, Chromebook устройства, LegoⓇ Education роботи,  интерактивен екран, маси за роботика и други. По време на събитието от гимназията показаха на гостите и концепцията за учене посредством игра, която покачва интереса на учениците и им оказва помощ да запаметяват и да схващат по-добре образователния материал.

STEM центровете (Science, technology, engineering, and mathematics - науката, технологиите, инженеринга и математиката) са бързо разрастваща се наклонност в международен мащаб и приоритет на Министерството на образованието и науката за поощряване образованието в региона на технологиите и точните науки у нас. Те освен подкрепят образование в среда, близка до действителния живот и улесняват последващата реализация на учениците на пазара на труда, а и подтикват творчеството на учениците, срещат ги с най-актуалните нововъведения и им основават метод на мислене, отворен за измененията и опциите.

Варненската Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи съществува едвам от една образователна година и за този интервал към този момент се е наложила като едно от най-иновативните учебни заведения в морската столица. Намира се в кампуса на Техническия университет – Варна. Първите възпитаници влязоха в нея предишния септември. Тя включва 10 паралелки и разполага с една от най-модерните бази измежду българските учебни заведения, в която новият STEM Център ще бъде значим акцент. Освен софтуерните нововъведения, гимназията стана известна и със мощния си педагогичен екип, сплотяващ млади с доста опитни учители, а професионалната подготовка на учениците се реализира от академични преподаватели от Техническия университет – Варна и Икономическия университет – Варна. В началото на новата образователна година в гимназията следва да започват две паралелки по обучителния модел 1:1.

По време на откриването Вяра Дукова, шеф на Професионалната гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи съобщи, че има вяра извънредно доста в обмена на опит и вратите на образователното заведение са отворени необятно за останалите учебни заведения. Те във всеки един миг имат опция да се срещнат на място с работата на гимназията, както и да черпят опит и ноухау от нея.

В откриването взеха присъединяване Елена Кенарова, Началник отдел " Образование " в Община Варна, Елисавета Якимова, районен шеф за Център за креативно образование, гр. Варна, както и Александър Ангелов, създател на Центъра за креативно образование. Представителите на Центъра сложиха пред управлението на гимназията предизвикването тя да стартира подготовка за придобиване на статут на Гугъл Reference School и предизвикването беше признато. Ако образователното заведение реализира това, то ще бъде едвам първото такова учебно заведение в Източна България и третото в цялата страна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР