Вчера САЩ обявиха, че изпращат противотанкови боеприпаси с обеднен уран

...
Вчера САЩ обявиха, че изпращат противотанкови боеприпаси с обеднен уран
Коментари Харесай

Путин заплаши Запада: Ще реагирам, ако САЩ изпрати боеприпаси с обеднен уран на Украйна

Вчера Съединени американски щати оповестиха, че изпращат противотанкови муниции с обеднен уран на Украйна. Така бе последван английският образец да се доставят противоречивите амуниции на Киев с желанието да се подкрепи изтощителното за Украйна контранастъпление през съветските отбранителни линии, написа Българска телеграфна агенция, цитирайки AP.

Сто и двайсет милиметровите снаряди ще се употребяват за въоръжение на танковете " 31 М1А1 Ейбрамс ", с които Съединени американски щати възнамеряват да снабдят Украйна през есента. Такива бронебойни снаряди бяха създадени от Съединени американски щати по време на Студената война за заличаване на съветските танкове, в това число същите тези Т-72, против които Украйна е изправена в този момент в хода на контраофанзивата си.

Обедненият уран е второстепенен артикул от процеса на обогатяване на урана, необходим за основаването на нуклеарните оръжия. Снарядите са запазили някои радиоактивни свойства, само че те не могат да произведат нуклеарна реакция, както биха могли да създадат това нуклеарните оръжия, декларира Едуард Гайст, нуклеарен специалист и политически откривател на корпорацията РАНД.

Когато през март Англия разгласи, че изпраща на Украйна муниции с обеднен уран, Русия направи погрешното изказване, че тези муниции съдържат нуклеарни съставки и тяхната приложимост ще отвори вратата за следваща ексалация на напрежението. Преди време съветският президент Владимир Путин направи догатката, че войната може да премине на равнището на потребление на нуклеарно оръжие.

Следва взор върху боеприпасите с обеднен уран Както към този момент стана дума, обедненият уран е второстепенен артикул от процеса на основаване на по-редкия уран - обогатения, употребен за нуклеарно гориво и нуклеарни оръжия. Макар и да е със доста по-малка мощ от обогатения и некадърен да провокира нуклеарна реакция, обедненият уран е извънредно компактен - по-плътен от оловото - което го прави много прелъстителен за потребление в снаряд.

" Той е толкоз компактен и толкоз взривен, че просто минава през бронята на машината и в същото време я нагрява дотам, че я подпалва ", изяснява Гайст. При изстрелване снарядът с обеднен уран се трансформира в " нещо като железна стрела, изстреляна с извънредно висока скорост ", декларира старши анализаторът по защитата на РАНД Скот Бостън.

През 70-те години американската войска стартира да създава бронебойни снаряди с обеднен уран и надлежно от този момент обедненият уран укрепва състава на танковата ризница. Съединени американски щати прибавиха обеднен уран и към боеприпасите, изстрелвани от изтребител-бомбардировачите А-10, известни като " убийците на танкове ". Армията на Съединени американски щати към момента създава муниции с обеднен уран, най-много бронебройните снаряди от модела М929А4 за главните бойни танкове " М1А2 Ейбрамс ", показва Скот Бостън.

През март Путин предизвести, че Москва ще отговори уместно, като се има поради, че груповият Запад стартира да употребява оръжия с " нуклеарни съставни елементи ". Външният министър Сергей Лавров означи, че тези боеприпаси са били " крачка напред в ускоряването на ескалацията на напрежението ".

Няколко дни по-късно Путин сподели, че Русия ще реагира на английските дейности с разполагането на тактически нуклеарни оръжия в прилежаща Беларус. Путин и беларуският президент обявиха през юли, че Русия към този момент е изпратила там някои от нуклеарните си оръжия.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков разгласи, че решението на Съединени американски щати да снабдят Украйна с муниции с обеднен уран е " доста неприятна вест ".

Американското изказване пристигна през вчерашния ден вечерта по време на посещаване в Киев на държавния секретар Антъни Блинкън. Пентагонът отбрани потреблението на тези муниции. Американската войска " е осигурявала, съхранявала и употребила снаряди с обеднен уран в продължение на десетилетия, откогато те са дълготрайна съставна част на някои от общоприетите боеприпаси ", сподели през март в отговор на питане на АП подполковникът от морската пехота на Съединени американски щати Гарън Гарн, представител на Пентагона.

Снарядите са " избавили живота на мнозина военнослужещи в борба ", уточни Гарн, като добави, че " други страни от години имат муниции с обеднен уран, включително и Русия ". Той съобщи, че от съображения за оперативна сигурност не би обсъждал въпроса дали танковете " М1А1 Ейбрамс ", приготвени за Украйна, ще имат трансформация на бронята с обеднен уран.

И до момента в който боеприпасите с обеднен уран не се одобряват за нуклеарни оръжия, тяхното лъчение на радиация, въпреки и на ниски равнища, накара Международната организация за атомна сила (МААЕ) - " нуклеарното куче надзирател на Организация на обединените нации ", да призове за нараснало внимание при допир с тях. Работата с ръце с сходни муниции " би трябвало да бъде сведена до най-малко и да се носи защитно облекло (включително и ръкавици) ", предизвестява МААЕ, като добавя, че " има потребност от обществена разяснителна акция, с цел да се заобикаля прикосновение с тези снаряди ".

" Това би трябвало да залегне във всяка оценка на риска и всяка защитна мярка би трябвало да подхожда на мащабите на приложение и броя на боепипрасите, употребявани в дадения регион ", показва интернационалната атомна организация. МААЕ отбелязва, че обедненият уран е най-много токсичен химикал, в контраст на терзанията за радиация. Замърсени от него частици във въздуха (аерозоли) може да бъдат вдишани или погълнати. И до момента в който множеството ще бъдат изхвърлени от организма, някои може да попаднат в кръвообращението и да причинят бъбречни увреждания.

" Високата им централизация в бъбреците може да аргументи увреждане и даже, в най-лошия случай, бъбречна непълнота ", предизвестяват от МААЕ. Ниските равнища на радиоактивност при обеднения уран са " неточност, а не функционалност " на боеприпасите, споделя Едуард Гайст и прибавя, че в случай че американската войска съумее да открие различен материал със същата компактност, само че без радиоактивност, може да размени обеднения уран.

Боеприпасите с обеднен уран, както и подсилената с обеднен уран ризница бяха употребявани в американските танкове във Войната в залива през 1991 година против употребяваните от Ирак танкове Т-72 и още един път във войната в Ирак през 2003 година, както и в Сърбия и в Косово. Американски бойци задават въпроса дали някои от техните сегашни болести не се дължат на вдишването или излагането на частици във въздуха след изстрелване на снаряди или след поразяване на танковете им, което е засегнало подсилената с обеднен уран ризница.

В обява в приложението " Телеграм " говорителката на съветското министерство на външните работи Мария Захарова разкритикува решението на Съединени американски щати да дадат на Украйна сходни муниции, като написа: " Какво е това: неистина или нелепост? " Тя означи, че на местата, на които са употребявани муниции с обеднен уран, е регистрирано покачване на раковите болести.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР