Вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи,

...
Вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи,
Коментари Харесай

Кой поведе в новата глобална надпревара?

Вчера ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че 27-те страни членки на Европейският съюз са приложили към 62 млн. дози ваксини против COVID-19 и са изнесли други 77 млн. дози в чужбина от месец декември насам.

Тези данни идват на фона на разгърналата се световна имунизационна конкуренция, в която всички страни пробват да ваксинират популацията си допустимо най-бързо, с цел да разхлабят или отстранена изцяло ограничаващите ограничения против разпространяването на ковид, които се отразяват тежко на стопанската система.

Кои обаче са международните водачи в това съревнование?

Според последните данни на уеб страницата Оurworldindata.org (към 25 март), илюстрирани от Гугъл, в света са сложени общо 489 млн. дози ваксини против COVID-19. Напълно имунизирани (с две дози при всички ваксини като се изключи Johnson & Johnson и Cansino Biologics) са 111 млн. души, или 1,42% от международното население.

На първа позиция по сбор сложени ваксини се подреждат Съединените щати, които досега са употребявали 130 милиона дози от утвърдените в страната ваксини. Две дози от препаратите са получили 46,4 млн. американци, или 14,13% от популацията на страната.  Според същите данни от началото на пандемията Съединени американски щати са записали над 30 млн. инфектирани с COVID-19 и близо 550 хиляди смъртни случаи, което подрежда страната преди всичко по общо брой и по двата индикатора. Първата ваксина в Съединени американски щати бе сложена на 14 декември, като сега в страната са утвърдени за приложимост три препарата – на Pfizer/Biontech, Moderna, и Johnson & Johnson.

На второ място по сбор сложени ваксини в света е Китай с 82,2 млн. дози, само че за азиатската страна липсва информация за това какъв брой хора са получили две дози от препарата. Китай, откъдето потегли пандемията от COVID-19, се оправя добре с контрола на вируса, като съгласно данните на Ourworldindata.com там са регистрирани малко над 100 хиляди случая на инфектирани и близо 5 хиляди смъртни случаи. В страната за приложимост са утвърдени 4 локални ваксини – Sinovac, CanSino Biologics и две на SinoPharm.

Трета е Индия с 53,1 млн. сложени дози ваксини. Страната е ваксинирала с две дози 8,3 млн. души, или 0,61% от популацията. Южноазиатската страна е един от главните производители на ваксини в света, като досега тя е изнесла над 60 млн. дози до 77 разнообразни страни.

На четвърто място се подрежда Обединеното кралство с 31,2 млн. сложени ваксини. На Острова с две дози са ваксинирани 2,53 млн. души, или 3,80% от популацията. Англия бе първата западна страна почнала всеобща имунизация – още на 8 декември 2020 година Големият брой сложени дози само че относително по-малкия дял изцяло имунизирани в Обединеното кралство се дължи на проекта на страната да удължи интервала сред слагането на първата и втората доза, с цел да бъде обзет по-голям дял от популацията.

Пета е Бразилия с 15,9 млн. сложени дози ваксини. По две дози са получили 3,8 млн. души, или 1,8% от популацията. Южноамериканската страна е измежду най-тежко засегнатите от пандемията, като през вчерашния ден тя стана втората страна с над 300 хиляди смъртни случая от COVID-19.

Top 10 допълват Турция, Германия, Русия, Израел и Индонезия. Тук усещане вършат две страни – Русия и Израел. Русия бе първата страна в света, чийто регулатор издаде утвърждение за ваксина против COVID-19. Тя утвърди имунизацията „ Sputnik V ”, създадената от института „ Гамалея “, на 11 август 2020 година Въпреки първичните рецензии за преждевременно утвърждение, имунизацията сподели положителни резултати за успеваемост при клиничните проби. Над 50 страни са поискали да купят дози от препарата. В Русия две дози ваксина са получили 4,3 млн. души, или 2,98% от популацията

Израел от своя страна впечатлява с огромното имунизационно покритие на популацията. Две дози ваксина в страната са получили 4,66 млн. души, или цели 51,43% от популацията. Успехът на Израел се дължи главно на договорката на страната с Pfizer, съгласно която американската компания получава просторен набор от данни за здравния статут на имунизираните.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР