Вчера, по случай Еньовден хора посрещнали празника подобаващо преди изгрев

...
Вчера, по случай Еньовден хора посрещнали празника подобаващо преди изгрев
Коментари Харесай

Празнуват Еньовден в Замфирово! Магическо усещане в магичен ден преди изгрев слънце

Вчера, по случай Еньовден хора посрещнали празника уместно преди изгрев слънце в Замфирово.
Един роман на Тереза Петкова - Секретар на НЧ "Развитие - 1928 " - с. Замфирово, за традициите, за непознатите моменти и страхотните преживявания.
" В 5:30 часа, преди изгрев слънце всички искащи да се потопят в магията на традициите и аромата на билките, се събраха в читалището на с. Замфирово, като всеки получи риза и престилка.
Непознатият до този миг Еньовден като празник за с. Замфирово се трансформира в едно ужасно преживяване. Росните поляни и изгрева на слънцето бяха същинска магия. Боси и по везани ризи 14-те дами нагазихме в цветните поляни. Всички свалихме престилките и ги потопихме в росата, а след това всяка жена занесе у дома със себе си своята престилка, с цел да изтръска капките роса и по този начин да защищити къщата от заболявания и несгоди. Извихме венец от билки - еньовче, бобец, детелина, равнец, жълт кантарион, мащерка, бела дона и още доста други ароматни билки, а след това всички минахме под венеца. Най-старата лидерка ни описа за всяка билка и всеки показа какво знае за традициите на празника. Припявайки, извихме самодивско хоро в кръг, като в него се включи и най-малката участничка Виктория Нисторова на 13 години. По този метод не разрешаваме болест да влезе в къщите ни.
Нито една жена не можеше да се откъсне от прелестните гледки и тази ароматна магичност.
Прибирайки се, играхме пъстри хора на центъра, като събрахме фенове и искащи да се включат следващата година в празника.
Всеки, който пожела, си взе китка билки от огромния казан пред читалището, набрани от нас.
Магията да усещаш земята и лъчите на слънцето в действителност е вълшебна! "
Извън тематиката за празника припомняме, че постановката "Варено жито ", беше показана в Монтана на 22 юни при цялостна зала на държавна такса "Драгомир Асенов " с голям триумф и нестихващи овации.
Поздравления!
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР