Вчера от ПГ на Продължаваме промяната - Демократична България внесоха

...
Вчера от ПГ на Продължаваме промяната - Демократична България внесоха
Коментари Харесай

Нагласи преди гласуването за комисията за имунитетите: Само БСП и ИТН са против

Вчера от ПГ на " Продължаваме промяната - Демократична България " внесоха проекторешение за основаване на краткотрайна комисия по отношение на поисканите от основния прокурор имунитети на трима депутати - Бойко Борисов, Даниел Александров и Кирил Петков. Предлага се комисията да бъде определена на паритетен принцип за период до привършване на предметния ѝ обсег, само че не по-късно от 18 юли т.г. Предвидено е тя да се състои от 12 народни представители - по двама от всяка парламентарна група. 

" Комисията ще бъде направена още в сряда. Тя ще заседава намерено и отпред няма да е нито народен представител от Политическа партия, нито от ГЕРБ. Тази комисия ще отвори проблема, ще изнесе безусловно всички документи, с цел да видят хората дали прокурорите не се употребяват за политическа бухалка ", анонсира Петков. Запитан дали може отпред да застане Делян Пеевски от Движение за права и свободи, Петков отвърна, че " не има вяра ". Вместо това уточни като разновидности за лъчение на ръководител Българска социалистическа партия или " Възраждане. "

От Българска социалистическа партия обаче оповестиха, че ще гласоподават срещу основаването на комисията за имунитетите и няма да излъчат участници в нея. Пред публицисти в коридорите ръководителят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова тази заран сподели, че намира комисията за " укритие за обвинени в закононарушения, за бранене взаимно от " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и ГЕРБ от един транспарантен и обективен развой ". 

Нинова предвижда, че когато наближи краят на този период, ръководителят на комисията ще желае удължение на периода, и " по този начин, до момента в който - те сами споделиха - създадем конституционна промяна ", добави тя. 

В отговор на въпрос, Нинова се съгласи, че е в ход взаимно " изпиране " на водачите. И е безусловно неясно от всякаква позиция - политическа, морална, разяснява тя. Тези, които арестуваха Борисов, в този момент му пазят гърба, уточни Нинова. " Много е фрапантен фактът, че единствено Политическа партия и Демократична България са подписали тази комисия и няма автограф от ГЕРБ. Очевидно Политическа партия и Демократична България желаят да пазят Борисов. Сигурна съм, че ГЕРБ ще гласоподават " за ", с цел да пазят пък Кирил Петков ", добави водачът на Българска социалистическа партия. 

Според нея всички имат потребност да се чуят обстоятелствата, да изслушат основния прокурор и други лица, с цел да имат задоволително информация.

" ИТН " също ще гласоподава срещу основаването на парламентарна комисия за депутатските имунитети, разгласи ръководителят на парламентарната група Тошко Йорданов. Той дефинира основаването на такава комисия като унизително. 

" Никога до момента в Народното събрание не е правено това. Взимани са имунитети на народни представители, не е имало проблем да си ги дадат. В момента следим по какъв начин това, което изприказваха на оня прославен запис за това, че Христо Иванов е намерил европейска врътка по какъв начин имунитетът на Бойко Борисов и Кирил Петков да бъде защитаван 6 месеца, това е аморално. Ако те се усещаха почтени, какъв е казусът да отидат в съда и да си защитят невинността. Те очевидно се усещат отговорни, без да броим, че са страхливци и двамата. Радостин Василев е по-мъж от тях, в честен проект може да е същия, само че в мъжки проект е по-мъж от тях И двамата вървят, оправдавам се към дамите, само че подобен е изразът - и двамата вървят към девойките. 

Това е унизително за българските жители. Искрено се надявам да гледат, да мислят и да си създадат изводите кои в действителност са отговорни и по какъв начин се крият зад депутатския имунитет. Кирил Петков беше очевидецът пред Рашков, въз основа на чиито показания от Гугъл, арестуваха Бойко Борисов. Сега очевидецът пази този, против който свидетелства, а тогава плача, че Гешев му пречи да арестуват Борисов. Това е толкоз позорно, че заслужават всичко, което ще им се случи ", сподели Йорданов. 

От Движение за права и свободи пък заговориха, че е належащо да има такава комисия в Народно събрание, като това съответства с изявление на основния прокурор Иван Гешев по време на съвещание на Висш съдебен съвет, че прокуратурата е почнала инспекция против глобения за корупция по закона Магнитски народен представител от придвижването Делян Пеевски. Юрист от партията изрази мнение пред " Дневник ", че би трябвало да има смяна в правилника за работа на Народното събрание, тъй че да бъде категорично записано, че тези въпроси се преглеждат от способена парламентарна комисия, както е в Европейския парламент. 

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков повтори позицията, която разгласи и по-рано във Фейсбук - че ще се откаже от депутатския си имунитет преди отрасловата комисия, която от ПП-ДБ оферират да се сътвори, да се произнесе по неговия проблем. Преди това, обаче, Петков упорства цялата документи по проблема от прокуратурата да бъде изпратена в Народното събрание, с цел да " се освети ": 

" Това, което видяхме и казусът в моя случай е, че прокуратурата употребява своята власт и като политическа бухалка. Затова мисля, че е най-разумно да създадем комисия с къс период - до 18 юли да се вземат решения, да се докара цялата документи от прокуратурата в Народното събрание, да се освети, че се употребяват прокурорите като бухалки и аз персонално, преди комисията да вземе решение, ще подам своя имунитет, с цел да покажа, че тази комисия не се употребява като чадър ", сподели Петков. 

Вчера от " Възраждане ", чиито депутати към този момент се отхвърлиха от отбрана си, оповестиха, че биха подкрепили основаването на краткотрайна комисия за имунитетите, защото по думите на водача на партията Костадин Костадинов това би бил най-логичният вид. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР