Вчера, на 30-ти август, частната компания Сиера Невада проведе първия

...
Вчера, на 30-ти август, частната компания Сиера Невада проведе първия
Коментари Харесай

Космическата совалка Дрийм Чейсър на Сиера Невада възобнови изпитателните си атмосферни полети

Вчера, на 30-ти август, частната компания Сиера Невада организира първия изпитателен атмосферен полет на совалката “Дрийм Чейсър ” от 2013 година и сполучливото му привършване дава очаквания, че компанията ще успее да се съвземе след тежките тествания, през които мина през миналите месеци и години.

По време на последния тестов полет през 2013 година “Дрийм Чейсър ” трябваше да извърши независимо кацане. За страдание тогава автоматизираните системи на борда не съумяха да разпрострат напълно предния колесник, което докара до това совалката да загуби надзор и да се изпързаля върху пистата. Въпреки несполуката Сиера Невада удостовери, че тестването е посочило способността на совалката да защищава потребния си товар даже и при положение на сходна спешна обстановка.

През 2014 година Сиера Невада понесе втори удар – компанията не съумя да завоюва контракт на НАСА са транспортиране на астронавти до “Международната галактическа станция ”. Вместо това американската галактическа организация избра да се довери единствено на две компании – Боинг и СпейсЕкс. Рязкото пресичане на постъпващи средства докара до заледяване на плана “Дрийм Чейсър ”.

Но предходната година се получи страховит поврат – НАСА избра три компании за доставка на потребен товар до “Международната галактическа станция ”, измежду които беше и Сиера Невада (другите две са СпейсЕкс и Орбитал). Работата по “Дрийм Чейсър ” беше обновена, а след серия от тествания, които включваха изтегляне на совалката на писта, тя най-сетне беше готова за полет.

При вчерашния първи полет “Дрийм Чейсър ” беше закачена на въже за хеликоптер. Това не беше независим полет, само че все пак разреши на инженерите да съберат значими данни за държанието на совалката в атмосферни условия. Още един подобен полет би трябвало да бъде извършен през околните седмици и в случай че всичко е наред, до края на тази година совалката ще бъде пусната от хеликоптера, с цел да извърши независимо втурване и кацане върху писта.

Ако всичко мине по проект, първият галактически полет може да бъде извършен още през 2019 година, когато совалката ще бъде изведена в орбита от ракета “Атлас 5 ”. Извозването на хранителни запаси до “Международната галактическа станция ” се чака да стартира през 2020 година. Договорът с НАСА към този момент не включва транспортиране на хора, само че Сиера Невада се надява, че в това време ще внедри животоподдържащи системи, което ще разреши изпращането и на астронавти.

Запис от вчерашния изпитателен полет: Тук (youtube връзка)

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР