Вчера БСП внесе вот на недоверие към правителството, докато министър-председателят

...
Вчера БСП внесе вот на недоверие към правителството, докато министър-председателят
Коментари Харесай

Вот заради самия вот

Вчера Българска социалистическа партия внесе избор на съмнение към държавното управление, до момента в който министър-председателят Бойко Борисов представяше в Европейския парламент в Страсбург целите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Макар от ГЕРБ да имат вяра, че вотът няма да мине, те разкритикуваха момента на внасянето му.

„ Просто опозицията си прави работата, отговаряме на публичните упования – корупцията е един от най-големите проблеми в българското общество и няма по какъв начин да очаквате да не слагаме тези проблеми. Имаме смелостта, слагаме тези въпроси и желаеме съответните решения “, разяснява в предаването „ Тази заран “ по bTV зам.-председателят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Жельо Бойчев.

Според депутата от ГЕРБ Тома Биков моментът не е определен инцидентно. Той напомни, че имаше поръчки вотът да бъде импортиран още преди Коледа, а за него се заприказва преди два-три месеца. Прочетох претекстовете през вчерашния ден, не мисля, че и да беше импортиран през октомври, нещо щеше да е друго, сподели той.

Българска социалистическа партия нападна държавното управление по тематики опазване на здравето, публични поръчки, строителство и саниране, включително и контрабанда.

Помолен да даде съответни образци, Бойчев отговори: „ Ако би трябвало да сложим нещата в две плоскости, едното е методът, по който се изразходват обществените средства. Нещо, за което би трябвало всички български жители да са уверени, че става по законния и най-ефективния метод.

Там са всички публични поръчки. Санирането е емблематичен образец. И вие сте изнасяли доста случаи, безусловно в един квартал, идентични здания – разлика в цените. Индикативните цени, с които стартира програмата, се намаляваха два пъти. В момента се разходва голям запас. Ако влезем в пътищата – белким не сте показвали вие и вашите фенове не са наясно какво е качеството на осъществяването?

Нима има контракт за автомагистрала, които е приключен, без да е обновена цената? То не бяха преовлажнени площи, тресавища, свлачища. Аз се възнамерявам България дали не е едно тресавище, единствено че е тресавище на корупция, в което потъваме непрестанно “.

По думите му постройката на НДК е „ сборен облик на всичко това – по метода, по който се организира една социална поръчка, по метода по какъв начин от 17 млн. се анексираха договорите и в последна сметка стигнаха до 45 млн., никой не знае какъв е резултатът. Беше уволнен шефът. Той обясняваше, че има напън от министъра да подписва контракти... Колко образци да дам? “

Мотивите за вота на съмнение, съгласно Биков, „ са написани в публицистичен жанр, като публикация на вестник – вътре се базират на социологически изследвания, експресни, не се цитират нито организациите, нито самите изследвания, само че съгласно тях 80% от българите считат корупцията за максимален проблем, което евентуално е по този начин (...) Същите изследвания сочат, че в случай че на следващия ден има избори, Българска социалистическа партия ще е втора политическа мощ и не би трябвало да има предварителни избори “. Биков уточни и че съгласно него социологическите изследвания не са политически мотив. Той посочи още, че в претекстовете няма образци.

„ Търсили са някакви претекстове, с цел да внесат избор, просто с цел да има избор – разяснява депутатът от ГЕРБ. – Посочили са „ Суджукгейт “, който, в случай че си спомняте, потегли от един сигнал, който стигна до премиера, министър председателят го даде на прокуратурата. Това разобличаване за „ Суджукгейт “, тази велика спекулация, го направи министър-председателят, ние си го направихме. След което индивидът подаде оставка от Народното събрание, беше отхвърлен от всички постове в ГЕРБ и завърши този случай “.

„ Г-н Биков доста майсторски чете изборно претекстовете – отвърна Бойчев. – Казва „ Суджукгейт “, само че в претекстовете е казано нещо друго, което е най-притеснителното – там има представени изявления за оказан напън на тези хора, които са си разрешили да извадят този образец на ярко “.

В опазването на здравето държавното управление обслужва огромните частни ползи за сметка на държавните и общинските лечебни заведения, сподели още Бойчев.

За изявлението на премиера Бойко Борисов в Страсбург, че до три години ще се оправим с корупцията Биков разяснява, че тя надали ще е 0%, само че се работи редовно в тази посока.

Не сме в Шенген поради корупция, съобщи Бойчев.

Не сме в Шенген, тъй като сме жертва на вътрешнополитическия живот на Холандия, изясни Биков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР