Вчера беше взето решение да стартираме преговори за доставка за

...
Вчера беше взето решение да стартираме преговори за доставка за
Коментари Харесай

Ангелов: Решението за доставка на руската ваксина е противозаконно

Вчера беше взето решение да стартираме договаряния за доставка за съветската ваксина. Това е извънредно притеснително и незаконно решение, тъй като не може да бъде стартирано, защото има несъгласие със Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина. Това съобщи здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов.
Той разяснява на парламентарната здравна комисия изненадващо да поддържа предлагането на Българска социалистическа партия България да направи действия за покупката на съветската ваксина Спутник V още преди да е получила позволение на равнище Европейски Съюз.
Той взе участие в среща, свикана от премиера в оставка Бойко Борисов в Банкя, с цел да обсъдят решенията на Народното събрание от сряда.
В срещата вземат участие и министрите Кирил Ананиев, Екатерина Захариева, Деница Сачева и Лъчезар Борисов.
" Тази ваксина е препарат, който не е медикамент и се употребява за профилактика. За да бъде доставена в страната, както желаят от Българска социалистическа партия – тя би трябвало да премине през централизирана процедура на европейско равнище, както изисква Регламент от 2004 година. За мен това е безусловно невероятно и най-много слага в заплаха живота и здравето на българските жители, тъй като не е приключена оценката на нейната сигурност и резултатност на европейско равнище. Това решение опонира на българското право и на правото на Европейски Съюз ", разяснява Ангелов.
Борисов акцентира, че няма нищо срещу нито съветската, нито китайската ваксина, само че би трябвало да се съблюдава закона.
" Когато Европейската организация по медикаментите я утвърди, ще поръчаме. До тогава ще съблюдаваме и българските, и европейските правила и закони. Беззакония дано те да си правят, ние няма да го вършим ", безапелационен беше министър председателят.
" Могат да си създадат държавно управление още през днешния ден и тогава могат да си докарат ваксини и от Луната. Ваксините са за над половин милион лв.. Искат да им подпишем празен чек, без да знаем какво ще вършат с тези пари ", добави още той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР