Вчера, 30 септември, се навършиха кръгло 2 години от началото

...
Вчера, 30 септември, се навършиха кръгло 2 години от началото
Коментари Харесай

АНАЛИЗ: За двете години операция в Сирия руските ВКС нямат нито една бойна загуба

Вчера, 30 септември, се навършиха кръгло 2 години от началото на интервенцията съветските Върховен касационен съд в Сирия, а това е добър мотив за равносметка какво бе осъществено. По всеобщо самопризнание съветската авиация с ефикасните си дейности обърна хода на спора. Всъщност по данни на съветския Генщаб авиационната формация в Сирия по времето на интервенцията в никакъв случай не е превишавала 35 самолета, т.е. един авиационен полк. Не би трябвало, несъмнено, да се пропущат ударите на стратегическата авиация и ракетните удари от Каспийско и Средиземно море. Най-изразителният индикатор за оценката за успеваемостта в работата на военните летци се явява съотношението на броя бойни полети към броя на понесените загуби. Чисто статистическите загуби при бойното потребление на всички войски, в това число в авиацията, са неизбежни. Но в случай че се прегледа какво става в този смисъл с съветската авиационна формация, могат да се открият впечатляващи неща.
За времето на интервенцията, по публични данни на съветското МО, са осъществени над 30 хиляди бойни полета (45 на денонощие) и към 92 хиляди удара по терористите (140 на денонощие), като са унищожени към 96 хиляди цели: 53 хиляди по скупчвания на екстремисти, 17 хиляди опорни пунктове, 8 хиляди командни пункта, 7 хиляди склада за оръжие и ГСМ. Съкрушителен удар е нанесен на нефтодобивната и преработвателна инфраструктура, което прекъсна един от най-важните източници на финансиране.
Загубите на Върховен касационен съд в Сирия до в този момент са три самолета: сваленият от турците Су-24, Су-33 и МиГ-29 на крайцера „ Адмирал Кузнецов” при кацане, както и пет вертолета. Бойни загуби има единствено при вертолетите, свалени от огъня на терористите.

Загубите при „ Кузнецов” по отношение на относително дребния брой полети (едва 420) приказва за печалното положение на съветската Морска авиация, само че крайцерът не влиза в състава на Върховен касационен съд.

За съпоставяне, за над 9 година война в Афганистан са изпълнени съвсем 1 млн полета (308 за денонощие). Ако числата се закръглят, то на всеки 10 хиляди полета е губен аероплан и 3 вертолета. Ако тази съразмерност се беше запазила, то Върховен касационен съд трябваше да изгубят в Сирия 2-3 самолета и към 10 вертолета. Не се регистрира обаче обстоятелството, че в Афганистан руската авиация летеше в изискванията на действително и тежко зенитно противопоставяне от земята, каквото в Сирия на практика няма.

Статистиката напомня, че в годините на Втората международна война до 60% от руските самолети са изгубени без влияние на съперника вследствие на повреди и произшествия заради слаб професионализъм и неприятна дисциплинираност.

Редакция БЛИЦ: по изявления в съветски медии
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР