Възстановяването на нововъзникващите пазарни икономики в Източна Европа, Централна Азия

...
Възстановяването на нововъзникващите пазарни икономики в Източна Европа, Централна Азия
Коментари Харесай

ЕБВР прогнозира икономически растеж от 4,5% за България

Възстановяването на нововъзникващите пазарни стопански системи в Източна Европа, Централна Азия и Северна Африка набира скорост след пандемията от Ковид-19 с предстоящ ритъм на напредък от 4,2 % през 2021 година. Това се показва в новите стопански прогнози на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), оповестени през днешния ден.

Оценката бележи покачване по отношение на отчета от септември 2020 година, когато банката залагаше на ритъм от 3,6 % за настоящата година. Експертите на Европейска банка за възстановяване и развитие чакат растежът да продължи през 2022 година, само че да се забави до 3,9 %, осведоми Българска телеграфна агенция.

За членките на Европейски Съюз от Югоизточна Европа плануваният стопански напредък е 5,2 % за 2021 година и 5 % за 2022 година, откакто фискалната поддръжка и вероятността за доста възстановително финансиране от Брюксел ускориха инвеститорското и потребителското доверие. Продължаващата неустановеност за туризма обаче оказва напън върху вероятностите.

За България Европейска банка за възстановяване и развитие чака напредък от 4,5 % тази година и 4 % следващата година след 4,2-процентов спад през 2020-а.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР