Възстановяването на капиталовите пазари ще навлезе в нов етап, в

...
Коментари Харесай

Банките и енергийните акции печелят от плана за възстановяване в САЩ

Възстановяването на финансовите пазари ще навлезе в нов стадий, в който последователно стопанската система ще стартира да се отваря. Това плануват анализатори, откакто предходната седмица президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подписа утвърждения от Сената пакет от тласъци за стопанската система на стойност 1.9 трлн. $.

Акциите, които са се покачили най-вече през последните няколко месеца, съответстват с фирмите, които ще завоюват най-вече от отварянето на стопанската система. Тези компании попадат в графата на стойностните акции (value stocks). Стойностните акции са скъпите бумаги на компании, които се търгуват на ниски равнища в по отношение на знаците за тяхната цена, най-популярният от които е цена/печалба (price/earnings или p/e ratio).

Стойностни акции са най-често цикличните компании - представянето им зависи от икономическия цикъл, до момента в който книжата с висок напредък (high growth) се търгуват на високи равнища по същите знаци. Най-често срещаните акции с висок напредък са софтуерните компании. През 2020 година най-печеливши бяха книжата на колоси като Amazon, Гугъл, Microsoft, Apple и други Big Tech компании, само че от началото на 2021 година наклонността наподобява се обръща.

Стойностните акции се повишиха с повече от 5% през последния месец, до момента в който акциите за напредък спаднаха с повече от 5% за същия интервал. Книжата на Apple и Amazon са с към 3% по-евтини от началото на годината, до момента в който софтуерният бранш като цяло се е покачил с 5% за последните 3 месеца, само че изостава спрямо водещия показател S&P 500, който е добавил над 7% към цената си. От другата страна на спектъра са енергийните и финансовите компании. Енергийния бранш пораства с над 27% за 2021 година, а финансовия - с близо 20%.
Банките и енергийните компании се показват в пъти по-добре от пазара от началото на годината, до момента в който при софтуерните компании се регистрира лек спад. Автор: Капитал Източник: Investing
Ръстът на енергийния бранш се дължи значително на повишаващата се цена на петрола, която доближи 70 $ за барел за малко предходната седмица. Именно заради това надали е изненада, че най-добре представящата се промишленост на стопанската система към този момент през годината е бизнесът с горива с растеж от над 35%. Повишението в бранша за енергийно съоръжение и услуги също е висок - 25% от началото на годината, следван от производителите на електрическа енергия и възобновима сила - с над 18%

Във финансовия бранш обстановката е малко по-различна. Въпреки рекордно ниските лихви, банките съумяват да се отлепят от дъното. Банковите акции се повишават с над 20% през 2021 година, като книжата на JP Morgan и Goldman Sachs порастват стремително през последните няколко месеца. Секторът за ръководство и развиване на недвижими парцели също пораства с над 25% от началото на годината.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР