Възстановяването на достойното място на Русия сред световните велики сили

...
Възстановяването на достойното място на Русия сред световните велики сили
Коментари Харесай

АФП: Путин мечтае за руско величие на всяка цена

Възстановяването на достойното място на Русия измежду международните велики сили е обсебило президента Владимир Путин, а нашествието в Украйна трябваше да се трансформира кулминационната точка на над 20-годишното му ръководство с твърда ръка, написа АПФ.

Но Путин, който в през днешния ден навършва 70 години, видя, че армията му е изтощена от седем месеца изтощителни военни дейности, а страната му е дипломатически изолирана.

Руският водач даже насочи прикрити закани за потребление на нуклеарни оръжия, което увеличи геополитическото напрежение, обвързвано с акцията му в Украйна.

Това е надалеч от началото на хилядолетието, когато 47-годишният Путин със свежо лице размени в Кремъл болния Борис Елцин, обещавайки другарство и съдействие със Запада.

Американският президент Джордж Буш го приветства като " незабравим водач ", а немският канцлер Герхард Шрьодер и италианският министър председател Силвио Берлускони бяха измежду неговите другари, даже когато той атакуваше съветските медии и водеше война в Чечения.

Но нещата се трансформираха. Джо Байдън - петият президент на Съединени американски щати от ерата на Путин - погледна в душата му и вместо това видя " палач ", даже преди военната намеса в Украйна и последвалата лавина от невиждани наказания.

От друга страна, известността му вкъщи наподобява недосегаема, като руснаците са признателни за относителното си благоденствие и за завръщането на Москва на международната сцена след икономическия и политическия безпорядък, последвал разпадането на Съветския съюз.

За съперниците му обаче Путин е отдалечил родината си от демокрацията, управлявал е завладяването на страната от нов хайлайф, формиран от доближени на спецслужбите, и е подклаждал национализма в опит да възвърне изгубената империя на Москва.

" Армия в сянка "

Този, както се твърди, кронизъм се въплъщава от братята Ротенберг и Евгений Пригожин, създател на паравоенната група " Вагнер ", която работи като " войска на Русия в сянка " в конфликтни зони по света.

Референдумът за смяна на конституцията, извършен в разгара на пандемията от COVID-19 през 2020 година, му разрешава да остане на власт до 2036 година, до момента в който опозицията беше унищожена, а водещият му критик Алексей Навални е в пандиза, откакто преди този момент бе изработен опит да бъде токсичен.

За Путин и за доста хора от неговото потомство крахът на Съюз на съветските социалистически републики и неговата сфера на въздействие остава мъчителна рана. За Путин, някогашен сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Източна Германия, тя е изключително горчива.

Сътресенията в постсъветска Русия доведоха до компликации, които контрастираха със западния триумфализъм. Години по-късно Путин споделя, че е бил заставен да работи като таксиметров водач, с цел да свърже двата края.

През 2005 година той дефинира разпадането на Съветския съюз като " най-голямата геополитическа злополука " на ХХ век и не направи съвсем никакъв опит да се откаже от това изказване, като неведнъж акцентира " историческата задача " на руснаците.

Това говорене породи неодобрение против разширението на НАТО и Европейския съюз и стъпването в задния двор на Москва. Убеден, че Западът се стреми да подчини Русия, Путин трансформира Украйна в своя алена линия.

Когато през февруари 2014 година тълпите в Киев смъкнаха от власт подкрепяния от Русия водач Виктор Янукович, Кремъл беше изправен пред заплахата да загуби господството си над основен комшия. В рамките на няколко дни Путин заповяда на специфичните сили да завземат стратегическия полуостров Крим и - след бърз, отритнат от интернационалната общественост референдум - подписа анексирането на района.

Геноцид и шовинизъм

Преначертаването на границите на Русия провокира най-тежкото опълчване със Запада след Студената война и отприщи вълна от шовинизъм в самата Русия, което докара до внезапно повишение на известността на Путин.

След това, употребявайки изказванията за " геноцид ", осъществяван от украинското държавно управление против рускоезичното население в Източна Украйна, той изпрати съветските танкове в прозападната си съседка на 24 февруари 2022 година - за първи път в Европа след Втората международна война.

През 2015 година Путин заключи философията си по този начин: " Ако боят е неминуем, би трябвало да удариш пръв ".

" В неговото схващане... в случай че тази война в Украйна или за Украйна бъде изгубена, то съветската страна скоро няма да съществува ", споделя Татяна Становая, създател на аналитичната платформа R.Politik.

Военната интервенция трябваше да бъде извънредно сполучлива - след 22 години отпред с Путин съветската войска беше осъвременена под управлението на опитно командване, което има свеж опит в Сирия. Но измъчвана от корупция и сюрпризирана от решителността на украинците, Москва беше принудена да се откаже от завладяването на Киев напролет.

Превземането на източната и южната част на Украйна се оказва скъпоструващо от позиция на загуби и муниции.

През есента пристигнаха редица военни неуспехи. На 21 септември Путин разгласи мобилизационна акция за набиране на стотици хиляди резервисти. Засегната от западните наказания, Русия е отрязана от интернационалните финанси и съвременни технологии.

Дипломатическата ѝ изолираност стана явна, когато Путин не беше поканен да участва на държавното заравяне на кралица Елизабет II.

Руснаците бягат

Десетки хиляди, а евентуално даже стотици хиляди руснаци, бягат от мобилизацията и репресиите. На Запад някои приказват за " отклонения " на съветския президент, откакто той прекара две години значително откъснат от света, с цел да се защищити от COVID-19.

Само няколко дни преди началото на нашествието в Украйна френският президент Еманюел Макрон се притесняваше от един Путин, който е " по-непреклонен, по-изолиран ".

Той към този момент не е индивидът, който язди кон гол до кръста или се потапя във водите на Байкал в батискаф, а този, който седи на метри от гостите си в противоположния завършек на голяма маса.

По малкия екран той се изявява като гневен съперник на Запада, който е в честен крах, гниещ от демократичните си хрумвания и ЛГБТ придвижването. В края на септември той видя даже идването на " сатанизма ".

" Макрон или (германският канцлер Олаф) Шолц би трябвало да сортират думите си, само че не и Владимир Владимирович. Той споделя това, което мисли, прави това, което желае ", споделя съветският политолог Константин Калачев. " Той има цялостна независимост, нищо не го стопира ".

Със същата увереност той повтаря, че Украйна не е нация, че нейната самостоятелност е неприятен ход на историята. Следвайки тази логичност, на 30 септември той разгласи анексирането на още четири украински области, даже когато армията му търпи неуспехи там.

" Победата ще бъде наша ", извика той пред тълпата, събрала се на Червения площад в Москва.

Политическият анализатор Становая споделя: " Той в действителност има вяра, че той е този, който ще сплоти съветските земи. И от моя позиция това може да приключи зле ".

Както сподели самият Путин, " това не е блъф ", написа в умозаключение Агенция Франс Прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР