Възстановяването на българската икономика ще продължи да бъде плавно, като

...
Възстановяването на българската икономика ще продължи да бъде плавно, като
Коментари Харесай

Анализатори: През 2022 г. българската икономика може да се върне на предкризисните нива

Възстановяването на българската стопанска система ще продължи да бъде гладко, като до края на 2022 година тя може да се върне на предкризисните равнища. Такава най-малко е прогнозата на анализаторите от Euler Hermes.

Според отчет на компанията Брутният вътрешен продукт на България ще се усили с 3,5% през 2022 година и с 4% през 2023 година. Тези темпове обаче са по-бавни спрямо предстоящото за световната стопанска система и Еврозоната.

Основният риск за българската стопанска система е нейната мощна експортна ориентировка, в това число за услуги като туристическите. Това я прави мощно уязвима при външни турбуленции, предупреждавате специалистите. Затова при възможни бъдещи рестрикции на пътуванията или тежки талази с нови вариации на вируса в страната, възобновяване може да бъде забавено. По-нисък ритъм на развиване може да бъде провокиран и от продължаващи проблеми с веригата на доставки, които да лимитират производството в избрани браншове в страната.
 Очаква ни скъпа пролет 2022 година
Очаква ни скъпа пролет 2022 година

Мерки за подкрепяне на селскостопанския бранш, предложи Владимир Иванов от ДКСБТ

След над 7% растеж на инфлацията на годишна база през 2021 година, от Euler Hermes чакат тя да доближи пика си при започване на 2022 година, след което да последва усмиряване. Така междинната инфлация за 2022 година се чака да бъде към 2%. В същото време заплатите у нас ще продължат да порастват по-бързо от нарастването на цените, като за 2022 година се чака 9% растеж, а за 2023 година - 8%.

Анализаторите предвиждат още стабилизиране на обществения дълг на към 27% от Брутният вътрешен продукт.

Що се отнася до влизането на България в Еврозоната, макар че на доктрина това е допустимо да се случи през 2023 година, те плануват отсрочване с още две до три години.
 КНСБ: Трябва да се приказва за заплати и работни места, не за недостиг
КНСБ: Трябва да се приказва за заплати и работни места, не за недостиг

Пламен Димитров чака действителен разговор с правителство
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР