Възстановяването на американската икономика вероятно ще се забави към края

...
Възстановяването на американската икономика вероятно ще се забави към края
Коментари Харесай

Прогноза: Икономиката на САЩ ще се възстанови напълно през втората половина на 2021 г.

Възстановяването на американската стопанска система евентуално ще се забави към края на тази година, само че от ден на ден икономисти са на позицията, че тя ще се върне на равнищата си от преди пандемията до второто полугодие на идната година, предава Асошиейтед прес.

До такова умозаключение се стига и Националната асоциация на бизнес икономистите (NABE) в свое изследване. Според него 73% от интервюираните анализатори са на мнение, че стопанската система ще се върне към нивото от преди пандемията до края на 2021 година. Тази прогноза е доста по-оптимистична спрямо няколко месеца по-рано, когато единствено 38% споределяха мнението, че може да има цялостно възобновяване преди 2022 година.

Надеждите за скорошно нахлуване на имунизациите против COVID-19 оказват помощ за усилване на упованията, разяснява ръководителят на изследването Холи Уейд.

Няколко фармацевтичните компании към този момент подадоха молби за незабавно утвърждение на имунизациите им против COVID-19 от американските регулатори. Надеждите са, че необятното разпространяване на ваксини ще докара до понижаване на рестрикциите върху бизнеса и до възстановяване на потребителското доверие.

Ако прогнозите са окажат правилни, това ще значи извънредно бързо възобновяване на стопанската система след внезапния спад напролет. Американската стопанска система се сви с 31,4% през интервала април-юни, откакто управляващите разпоредиха фирмите да спрат работа поради пандемията. През третото тримесечие обаче американската стопанска система набъбна с рекордния ритъм от 33,1% на годишна база.

Сега икономистите, интервюирани от NABE, чакат брутният вътрешен артикул на Съединени американски щати да нарасне с 4,1% през последното тримесечие на 2020 година За първите три месеца на идната година те предвиждат закъснение на растежа до 2,9%.

Основното безпокойствие, несъмнено, остава пандемията. Дори имунизацията да бъде пусната бързо, няма да има задоволително дози за всички, като множеството хора ще би трябвало да почакат още за имунизиране. Същевременно с това възходящият брой новозаразени с COVID-19 кара държавните управления по света да вкарват нови ограничаващи ограничения.

Икономистите и вложителите приканват Конгресът на Съединени американски щати и Белия дом да реализират съглашение за нов пакет от тласъци, който да поддържа стопанската система през зимата. Засега обаче демократите и републиканците не могат да реализират компромис. Малко повече от една четвърт от интервюираните (27%) от NABE икономисти считат, че най-големият риск за стопанската система е точно бездействието на Вашингтон. Като по-голям риск за стопанската система се прави оценка единствено самата пандемия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР