Възстановява се работата на Консултативния съвет за професионално обучение. Това

...
Възстановява се работата на Консултативния съвет за професионално обучение. Това
Коментари Харесай

Възстановява се работата на Консултативния съвет за професионално обучение

Възстановява се работата на Консултативния съвет за професионално образование. Това стана ясно по време на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и заместник-министър Мариета Георгиева с посланика на Швейцарската конфедерация Н. Пр. Раймунд Фурер. След едногодишно спиране съвещателният орган ще организира съвещания идващия месец, като към този момент е обновен съставът му.

Стартирана е работа по основаване на визия за развиване на дуално образование в България, бе коментирано по време на срещата. „ Партньорството ни с Швейцария в тази област е дало доста плодове през годините и се надяваме да ни подкрепите в напъните ни в тази посока “, уточни министър Цоков.

Неговият заместител Мариета Георгиева добави, че във втората фаза на плана ДОМИНО ще се сложи акцент върху създаване на локален и районен потенциал за предложение на дуално образование, както и на опциите за гъвкави стратегии и по-активно включване на учениците от уязвими групи. „ От особена значимост за нас е тематиката за обезпечаване на качеството при образование в действителна работна среда. В момента работим по стандарта за качество в учебното обучение и ще ни е належащо да употребяваме опита на Швейцария за задаване на характерните условия съотносими към дуалното образование “, акцентира тя.

Подписаното единствено преди дни Споразумението за Швейцарско-българската стратегия за научни проучвания за нас е следващ мощен знак за задълбочаване на съдействието в образованието и науката сред нашите две страни “, уточни дипломат Фурер. Той се ангажира, че както и до в този момент, ще продължи обменът на опит. „ Швейцарската стратегия за дуално образование в България – ДОМИНО се трансформира в една история на триумфа, която би трябвало да продължим да надграждаме “, уточни още той.

Амбицирани сме да използван положителния опит в дуалното образование и във висшето обучение “, уточни министър Цоков и предложи да се насърчи обменът на опит и сред обособени висши учебни заведения от двете страни. „ Образователната система е изправена пред голям брой провокации и би трябвало да предприемем всички ограничения за подготовка на младежите за нападателно изменящите се потребности на пазара на труда “, сподели още проф. Цоков.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР