Възстановява се работата на Консултативния съвет за професионално обучение. Това

...
Възстановява се работата на Консултативния съвет за професионално обучение. Това
Коментари Харесай

МОН: Възстановиха Консултативния съвет за професионално обучение

Възстановява се работата на Консултативния съвет за професионално образование . Това стана ясно по време на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и заместник-министър Мариета Георгиева с посланика на Швейцарската конфедерация Н. Пр. Раймунд Фурер. След едногодишно спиране съвещателният орган ще организира съвещания идващия месец, като към този момент е обновен съставът му .

Н. Пр. Раймунд Фурер и проф. Галин Цоков. Снимка: МОН

Стартирана е работа по основаване на визия за развиване на дуално образование в България, бе коментирано по време на срещата.

„ Партньорството ни с Швейцария в тази област е дало доста плодове през годините и се надяваме да ни подкрепите в напъните ни в тази посока “, уточни министър Цоков. Неговият заместител Мариета Георгиева добави, че във втората фаза на плана ДОМИНО ще се сложи акцент върху създаване на локален и районен потенциал за предложение на дуално образование, както и на опциите за гъвкави стратегии и по-активно включване на учениците от уязвими групи.

„ От особена значимост за нас е тематиката за обезпечаване на качеството при образование в действителна работна среда. В момента работим по стандарта за качество в учебното обучение и ще ни е належащо да употребяваме опита на Швейцария за задаване на характерните условия съотносими към дуалното образование “ , акцентира тя.

„ Подписаното единствено преди дни Споразумението за Швейцарско-българската стратегия за научни проучвания за нас е следващ мощен знак за задълбочаване на съдействието в образованието и науката сред нашите две страни “, уточни дипломат Фурер. Той се ангажира, че както и до в този момент, ще продължи обменът на опит .

„ Швейцарската стратегия за дуално образование в България – ДОМИНО се трансформира в една история на триумфа, която би трябвало да продължим да надграждаме “, уточни още той.

„ Амбицирани сме да използван положителния опит в дуалното образование и във висшето обучение “ , уточни министър Цоков и предложи да се насърчи обменът на опит и сред обособени висши учебни заведения от двете страни .

„ Образователната система е изправена пред голям брой провокации и би трябвало да предприемем всички ограничения за подготовка на младежите за нападателно изменящите се потребности на пазара на труда “ , сподели още проф. Цоков.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР